Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocații bistrițeni, protest cu banderole împotriva refuzului Ministerului Justiției de a majora onorariile din oficiu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud s-au alăturat protestului avocaților din întreaga țară împotriva deciziei ministrului Tudorel Toader de a nu accepta majorarea onorariilor pentru asistența din oficiu în cauzele penale.Decizia Baroului bistrițean de a se alătura protestului a fost adoptată printr-o hotărîre a adunării generale, luată în 11 februarie, a confirmat pentru Bistrița Express avocata Eleonora Lanțoș, decanul Baroului Bistrița-Năsăud.

Avocații din mai bine de 14 barouri din țară au început de luni un protest împotriva a ceea ce spun că sunt onorariile extrem de mici pe care Ministerul Justiției le acordă pentru asigurarea asistenței juridice din oficiu. Practic pentru un caz de asistare juridică al unui client care are nevoie de asistență din oficiu avocații primesc 130 de lei, respectiv 280 de lei pentru asistare pe parcursul întregului proces penal, în baza unui protocol încheiat în 2013, când salariul era de 800 de lei, nu 2080 de lei, cât e acum.

Ar putea suspenda asistența judiciară din oficiu

Protestul avocaților are un calendar care ar putea culmina peste o lună cu neasigurarea asistenței judiciare din oficiu. Până atunci avocații vor purta, până în 24 februarie banderole albe peste robe, apoi din 25 februarie asigurarea de asistență judiciară doar pentru cazurile penale în care se discută de măsuri preventive, pentru ca să sisteze complet din 11 martie orice asistență judiciară, în caz că revendicarile de majorare a onorariilor din oficiu rămân ignorate de ministerul condus de Tudorel Toader. Acestuia asociațiile avocaților îi reproșează și că a preferat să polemizeze pe facebook în loc sa caute soluții concrete.


Share.

About Author

Lasă un comentariu