Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE Grefierii bistrițeni au protestat astăzi în fața Palatului de justiție. Continuarea protestului săptămâna viitoare depinde de negocieri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Câteva zeci de grefieri bistrițeni au protestat astăzi pe treptele Palatului de Justiție din Bistrița, în cadrul protestelor naționale anunțate de Sindicatul Dicasterial, din care fac parte cei mai mulți dintre ei.

Cțșiva ditre grefieri, printre care liderul de sindicat Adina Bajko s-au alăturat protestului organizat la București în fața Minsiterului Justiției.

Nemulțumirile grefierilor nu au nicio legătură cu cele ale magistraților și potrivit acestora sunt legate de lipsa unei normări, a unui contract colectiv de muncă, subdimensionarae schemei de personal care face ca încărcătura pe grefier să fie exagerat de mare, ne-au spus cei cu reporterul Bistrița Express a stat de vorbă în cursul protestului. Deocamdată grefierii bistrițeni nu știu dacă vor continua formele de protest și începând de luni sau cum se vor desfășura acestea. Astăzi cele două ore de protest nu au blocat activitatea instanțelor.

Stirea inițială : Grefierii din întreaga țară vor intra mâine într-o nouă formă de protest, după ce timp de două săptămâni au purtat banderole albe în instanțe. Sindicatul național al Grefierilor Dicasterial, din care fac parte și o mare parte din grefierii bistrițeni au anunțat în 22 martie, de la ora 11,00 un amplu protest la București în fața Ministerului Justiției.

Noutatea acestui protest este aceea că grefierii sunt hotărâți să rămână în stradă până la rezolvarea solicitărilor lor, a anunțat președintele Dicasterial, Cătălin Trăistaru într-un comunicat de presă transmis de Blocul Național Sindical.

Vineri, 23 martie  tot de la ora 11 este posibil ca protestul să afecteze și activitatea instanțelor din Bistrița-Năsăud. Mai mulți avocați bistrițeni comentau joi seara pe rețelele de socializare că trebuie să-și încheie vineri până la 11,00 lucrările de la Tribunalul BN pentru că li s-a transmis că grefierii nu vor mai lucra. Aceeași avocați se întrebau dacă protestele vor continua și luni sau dacă va fi afectată cumva activitatea instanțelor.

De ce sunt nemulțumiți grefierii?

Protestul național al grefierilor nu are nicio legătură cu protestele magistraților, ci este legat mai degrabă de lipsa unui statut clar al profesiei, dar și de volumul considerat exagerat de activitate sau de condițiile improprii de muncă sau de lipsa unei salarizări unitare: ”de mai bine de 3 ani de zile, încercăm pe calea dialogului social să atragem atenția factorilor de decizie despre problemele cu care ne confruntăm, volumul de activitate și necesitatea suplimentării corespunzătoare a schemelor de personal, condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, necesitatea elaborării unui nou statut pentru profesie care să recunoască atribuțiile efective ale grefierilor, precum și noi regulamente interne care să corespundă realităților din instanțe și parchete, toate acestea transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară” se precizează în comunicatul de presă al celor din Decasterial.

Grefierii le reproșează guvernanților că au fost aruncați ”ca o minge de ping-pong între Ministerul Justiției și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, consecința fiind, evidentă: nerezolvarea problemelor… Anticipăm mesajul MJ: ”proiectul de statut este gata” și ”salarizarea este de competența ordonatorilor de credite” sau ”MJ nu este angajatorul grefierilor” precum și mesajul MMJS ”responsabili cu aplicarea legii sunt angajatorii, ministerul muncii nu are pârghii legale pentru a verifica aplicarea legii și trebuie găsită susținere la MJ..Însă, tocmai asta este și problema noastră, a grefierilor: Suntem angajații nimănui, nimeni nu vrea să ne adopte! Avem 36 de angajatori, care fie nu aplică, fie aplică neunitar legea. Ne-am săturat, vrem un singur angajator!” mai scrie comunicatul.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu