Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Noua secție ATI a Spitalului din Bistrița va avea un pat pentru îngrijirile speciale ale pacienților arși. Ministrul sănătății: e nevoie de un program de prevenție, sunt prea multe cazuri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spitalul Județean Bistrița-Năsăud va avea în curând o rezervă cu un pat cu dotări speciale în noua secție de terapie intensivă la care se lucrează în prezent.

Practic e vorba de o zonă  specială în noua secție ATI, prevăzută cu rezervă și o baie cu cadă specială pentru îngrijirea arsurilor pacienților cu până la 30 % din  suprafața pielii afectatăsau pentru marii arși până la transferul lor într-o unitate specializată.  Anunțul a fost făcut de președintele CJ, Radu Moldovan  în conferința de presă organizată odată cu vizita ministrul Sănătății Sorina Pintea, care a trecut în revistă luni dimineața stadiul lucrărilor  la secția ATI.

Ministrul Sorina Pintea a spus  în conferința de presă, organizată după vizita în Spital la sediul PSD că situația în România atunci când vine vorba de arși sau mari arși înseamnă o zbatere continuă. Ea a exemplificat cu ultimul caz al unui pacient din Bârlad, care avea 25 % din suprafața pielii arse  care a ajuns să fie îngrijit la Baia Mare, după ce mai multe spitale județene, deși aveau paturi specializate pentru tratarea arșilor nu l-au primit:”Ultimul pacient pe care-am reusit sa-l transferăm a fost un pacient ars în Barlad și pe care am reușit să-l transferăm la Baia Mare din Barlad. Deci sunt spitale judetene care tratează pacienți arși până în 30%. Acest pacient era ars pe 25 % dar unele spitale, deși au paturi pentru arși-nu pentru marii arși-nu l-au primit.” a spus ministrul Pintea.

Când vine vorba însă de marii arși, adică cei cu peste 50 % din suprafața pielii arsă lucrurile sunt și mai critice în ceea ce privește sistemul românesc de sănătate. Cu doar 13 paturi la nivel național, după ce am trecut de doi prin drama de la Colectiv, ministrul Pintea recunoaște că lucrurile sunt problematice, însă dă vina pe blocaje făcute de alții și dă asigurări că din această vară va fi puțin mai bine: ” Exista 2 centre pregătite să primească aparatura p  la Iasi si la Timișoara, s-a finalizat achizitia pentru echipamentele necesare dotarii acestei secții si eu preconizez că la inceputul lunii mai, începutul lunii dotarea sa fie funcțională cu 5 paturi pentru marii arsi si la inceputul lunii iunie la Iasi. Anul trecut au fost semnate studiile de fezabilitate pentru cele 4 centre pentru marii arși. Mentionez ca acestea sunt finantate din banii Guvernului României din imprumuturi luate de Banca Mondiala, care insa au fost blocate ani la rând. Anul trecut am reușit deblocarea acestora . Deci vom avea cele 4 centre de mari arsi  si va asigur ca vor fi funcționale” a promis Sorina Pintea.

76 de cazuri în martie și 13 paturi

Acum România are de 6 ori mai puține paturi decât ar avea nevoie. Așa că cei care au noroc ajung în străinătate. Cei fără, rămân în secțiile din țară, cele care nu au condiții să-i trateze:  ”Vis a vis de marii arși avem o problemă, adică un număr limită de paturi. Și eu mă întreb având accidentul de la Colectiv de ce nu s-au mișcat lucrurile. Dar desigur avem si un număr foarte mare de pacienți. În luna martie am avut 76 de mari arși. (  Si 13 paturi au completat jurnaliștii din sală ) Și 13 paturi. Exact. Deci atunci am trimis și în străinătate, ați văzut foarte bine și dumneavoastră în media. Pe de alta parte e momentul sa incepem și un program serios de prevenție. Știu, o să spuneți luna martie ard miriștile și sunt mai multe cazuri. Dar totuși nu se explică. La începutul lunii aprilie avem din nou un număr foarte mare de arsi. Până la urmă marele ars este un pacient critic, un pacient care are nevoie de îngrijiri de lungă durată și eu sincer mă gândesc  foarte mult la suferințele prin care trece un pacient de genul acesta” a mai spus Sorina Crețu.

Săptămâna trecută un beclenar de 60 de ani surprins de un incendiu într-o cabană la Săsarm cu răni pe 50 % din suprafața corpului a fost transferat la Spitalul Floreasca, după intervenții insistente ale autorităților medicale din BN pe ultimul pat rămas liber din 13. Cu câteva zile înainte însă o tânără de 28 din Tulceacu 50 % din suprafața corpului  a fost transferata între spitale din toată țara aproape o zi fără să i se găsească un pat. Doar intervenția ministrului sănătății a făcut posibil transferul acesteia  în Belgia.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu