Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Violența asupra profesorilor ar putea fi încadrată pe viitor la ultraj dacă va fi votată o lege inițiată de deputatul Simionca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a inițiat un proiect legislativ care propune ca violențele asupra profesorilor să fie încadrate la ultraj, așa cum se întâmplă cu agresiunile asupra polițiștilor.

Potrivit proiectului înregistrat la începutul acestei săptămâni la Camera Deputaților,  soluția inițiatorilor a fost  asimilarea cadrelor didactice categoriei funcționarilor publici, situație în care amenințarea, lovirea, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte săvârșite împotriva profesorilor ar fi încadrate la „ultraj”, iar sancțiunea prevăzută de lege s-ar majora cu o treime.

Deputatul  Ionuț Simionca transmite într-un comunicat de presă că ideea încadrării acestor fapte de agresiune în categoria ” ultraj” i-a venit după seria de agresiuni asupra cadrelor didactie din ultimele luni: „Având în vedere că, în ultimii ani, au fost numeroase cazuri de violență exercitate asupra cadrelor didactice, atât de părinții elevilor, cât și de elevi, privesc cu deosebită îngrijorare spre cazurilede agresiuni asupra cadrelor didactie din ultimele luni: treme la care s-a ajuns. Mi se pare inadmisibil ca o profesoară să fie înjunghiată în incinta școlii de un elev. Tocmai de aceea, consider că protecția cadrelor didactice nu mai suferă amânare. Împreună cu colegii mei, parlamentari PMP, am depus în Camera Deputaților o inițiativă legislativă de asimilare a acestora noțiunii de funcționar public, în sensul legii penale, pentru ca faptele săvârșite asupra lor să fie încadrate de dispozițiile art. 257 din Codul Penal”, a declarat parlamentarul bistrițean.

Practic conform legislației în vigoare infracțiunea de ultraj este definită drept „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Simionca spune că este conștient că înăsprirea pedepselor nu va stopa fenomenul violențelor asupra profesorilor însă coroborate cu ore de educație juridică în școli ar putea diminua fenomenul: „Sunt conștient că înăsprirea pedepselor nu va reuși să stopeze fenomenului violenței în școli, dar împreună cu susținerea unor ore de educație juridică pentru elevi, sunt șanse mari ca aceștia să înțeleagă importanța și consecințele faptelor lor”, a mai spus deputatul Ionuț Simionca.

 

Sursa foto: Cuvântul ortodox.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu