Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Variantă nouă pentru reabilitarea clădirii istorice a Colegiului Rebreanu. Consilierii chemați de urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierii locali ai Bistriței sunt convocați de urgență în 21 mai pentru a-și da acordul pentru noua variantă de reabilitare a corpului principal a  clădirii Colegiul National Liviu Rebreanu  Bistrita (CNLR).

Administrația le cere consilierilor să voteze pentru transferul amplasamentului corpului A al CNLR  și terenului aferent acestuia către Compania Națională de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării pentru lucrările de reabilitare. Practic clădirea istorică ar urma să fie reabilitată prin includerea în așa numitul Program Național de Constrcții de Interes Public, subprogramul ”alte obiective” pentru care primaria Bistrița  a făcut solicitări încă din luna aprilie. Printr-o adresa transmisă vineri, 17 mai de MDRP municipalității i se solicită actele de concesiune pe 99 de ani semnate cu Parohia Evanghelică dar și hotorârea de Consiliu Local.

Clădirea A era în pericol

În documentația de convocare a Consiliului Local administrația vorbește despre probleme grave, strucurale cu care se confruntă clădiea istorică: ”Corpul A se confruntă cu probleme structurale deosebite. Deoarece planşeele prezintă deformări îndeosebi în sălile de la etajul II., este necesar să se intervină asupra lor. Indiferent de amploarea intervenţiilor la planşee, se va interveni şi la pereţii transversali care nu corespund din punct de vedere structural, respectiv se prevăd lucrări de reparaţii la şarpantă, înlocuirea integrală a învelitorii cu păstrarea lucarnelor şi ornamentelor de tinichigerie şi refacerea sistemului de paratrăsnet”. Printre lucrările care se vor face, sunt incluse restaurarea faţadele clădirii, recondiţionarea tâmplăriilor si a instalatiilor . De asemenea, in documentatia tehnica de interventii sunt prevazute lucrari de reamenajare a parcului dendrologic  si a curtii interioare.

Întrarea în reabilitare a clădirii A a Colegiului Național Liviu Rebreanu ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă. Un fost ministru al Dezvoltării, Sevil Shaideh a anunțat în 2017  că reabilitarea e cap de afiș pentru proiectele din PNDL din Bistrița-Năsăud. Uterior însă din motive legate de proprietatea asupra imobilului, departamentul juridic al MADR a refuzat să autorizeze demararea reabilitării și banii au fost relocați. Ministrul Dezvoltării, bistrițeanul Daniel Suciu a dat asigurări în urmă cu câteva luni, într-o discuție cu reporterul Bistrița Express  că va găsi o soluție pentru Colegiul Rebreanu, însă nu a dorit să dea mai multe detalii la vrema respectivă.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu