Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: Andronescu continuă modificarile din pix: 30 de mii de locuri vor dispărea din licee

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce ministrul educației a anunțat noile planuri de școlarizare pentru anul școlar viitor din care au dispărut 30 000 de locuri în liceu de la un an la altul deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, membră a comisiei pentru învățământ cere retragerea imediată a hotărârii de Guvern.

Deputatul USR consideră că propunerea este inaplicabilă în condițiile în care a apărut cu doar două săptămâni înainte de evaluarea națională: ”Ministerul Educației a aprobat o cifră de școlarizare de 134 000 de locuri pentru liceele teoretice, eliminând, față de anul trecut, 30 000 de locuri. În acest an școlar sunt înscriși în clasa a VIII-a 175 463 de elevi care se pregătesc să susțină Evaluarea Națională, deci peste 30 000 de elevi vor trebui să se îndrepte spre alte forme de învățământ liceal. În schimb, cifra de școlarizare pentru învățământul profesional și tehnic, în ciuda anunțului că va ajunge la 70 000,  a crescut cu doar 5000 de locuri, ajungând la 55 000 pentru anul școlar 2019-2020”.

Deputatul USR atrage atenția și că ministerul condus de Andronescu nu a respectat rigorile unui asemenea act normativ, modificand cifrele față de proiectul afișat pe site.
În ceea ce privește etapele procedurale ale adoptării Hotărârii de Guvern, Ministerul Educației Naționale nu a respectat prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Proiectul inițial publicat de Ministerul Educației prevedea cu totul alte cifre decât cele pe care, chiar în ziua ședinței de Guvern, Ecaterina Andronescu le-a înaintat spre aprobare Mai mult decât atât, la o atentă analiză a actului normativ, în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern, nu există nicio justificare cu privire la tăierea a 30 000 de locuri din liceele teoretice.”

Deputatul Cristina Iurișniți spune că decizia Ecaterinei Andronescu este discriminatorie ”Susținem creșterea cifrei de școlarizare în școlile profesionale, însă numai în urma unei analize cu privire la cererea elevilor și ofertele agenților economici. O astfel de măsură trebuie să fie sustenabilă și să răspundă prompt și eficient nevoilor sociale. În încercarea populistă disperată a Ecaterinei Andronescu de a-și salva imaginea cu privire la închiderea Școlilor de Arte și Meserii în anul școlar 2009-2010, aceasta bulversează sistemul și în acest an prin majorări și micșorări de cifre de școlarize din pix, dând dovadă de sfidare și lipsă de viziune la conducerea Educației” comentează Cristina Iurisniți pe facebook

Share.

About Author

Lasă un comentariu