Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

OUG-ul care modifică alegerea președinților de Consilii Județene a fost conceput de ministerul condus de Daniel Suciu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Controversata ordonanța de Urgență care modifică legea alegerilor locale pentru a permite alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal, adoptată luni, 3 iunie  a fost inițiată de ministerul condus de Daniel Suciu.

Acesta a susținut imediat după ședința de Guvern că executivul ar repara prin votarea uninominală a președintelui de CJ într-un singur tur  o inechitate între alegerea diferitelor autorități ale administrației locale și chiar că măsura ar ”  aduce cetățeanul aproape de actul decizional .

La doar câteva zile după ce rezultatul alegerilor europarlamentare le-a lăsat partenerii de guvernare (ALDE) fără europarlamentari, după ce partidul lui Tăriceanu n-a făcut pragul de 5%, iar PSD a reușit un modest 23% în alegeri, cedând prima poziție, ministrul PSD Daniel Suciu vorbește de lecția votului ca esență a democrației. Și asta ca argument pentru  OUG-ul care modifică alegerea președinților județeni: ” Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi, exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu Judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni”  a susținut Suciu.

Un alt argument invocat de Suciu în sprijinul OUG-ului, este inclusiv o recomandare a Comisiei de la Veneția ( în condițiile în care Executivul  a ignorat atâtea altele venite în ultima vreme ca modificări la legile justiției) care i-a cerut Guvernului să nu modifice legislația electorală cu un an înaintea alegerilor.

De doi ani opoziția și ONG-urile cer fără succes alegerea primarilor în două tururi

Președintele dar și partidele de opoziție au taxat imediat OUG-ul pe are l-au calificat drept o încercare de securizare  a pozițiilor baronilor PSD  speriați după scorul de la europarlamentare. Președintele Iohannis a argumentat de ce OUG-ul ar fi inoportun: președintele CJ nu e prin Constituție consacrat ca autoritate a administrației locale, nu există un popor al județului, iar singura modificare care ar trebui făcută ar fi revenirea la două tururi de scrutin în alegerea primarior. Argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține pentru că nu există practic un „popor” al judeţului și acest argument maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde conducerile și majoritățile în foarte multe Consilii județene…Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este una foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor a precizat purtătorul de cuvânt al președintelu

Share.

About Author

Un comentariu

  1. PSD-istii n-au inteles nimic din votul romanilor la referendum si pe ultima suta de metri, continua sa-si aranjeje ploile in mod abuziv si nedemocratic prin adoptarea ordonantelor de urgenta. În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, Președintele României, a reactionat imediat, avertizand ca votul românilor nu este bătaia de joc a PSD. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent.

Lasă un comentariu