Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ”La mulți ani tuturor învățătorilor din România!”. Ce măsuri propune deputatul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți a făcut o radiografie  a sistemului de învățământ dar și a măsurilor imediate care ar trebui adoptate, iar prilejul a fost ziua de 5 iunie, când în România se sărbătorește Ziua Învățătorului.

După ce le-a urat dascălilor din învățământul primar ” La Multi ani” cu ocazia Zilei Învățătorului, Cristina Iurișniți a amintit într-un comunicat de presă și contextul adoptării ca zi de sărbătoare a acestei date: ” 5 iunie a fost declarată oficial Ziua Învățătorului, prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, fiind  sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc.” .

Deputatul USR nu uită să amintească faptul că ziua invățătorului se sărbătorește într-un context în care învățământul românesc mai are pași uriași de parcurs pentru depolitizare  și o calitate ridiată a actului edcațional: ”La 12 ani de la instituirea acestei zile – care aduce un omagiu părintelui învățământului în limba română, Gheorghe Lazăr, născut în 5 iunie 1818 – învățământul românesc mai are pași uriași de parcurs spre depolitizare, spre meritocrație, calitatea și echitatea actului educațional spune deputatul USR Cristina Iurișniți.

Ne dorim învățători și profesori buni, etică, integritate și performanță managerială în școlile și universitățile din România? Atunci primul pas trebuie să fie reprezentat de depolitizarea tuturor funcțiilor de conducere din învățământ, de la școlile din sistemul preuniversitar până la democratizarea managementului universitar. Prin reprezentanții săi din tot spectrul politic, instituția Parlamentului trebuie să promoveze depolitizarea școlilor și a universităților din România!”,  consideră Cristina Iurișniți care avansează și câteva direcții de urmat: depolitizarea funcțiilor de director de școală, desființarea Inspectoratelor școlare dar și depolitizarea universităților începând cu funcția de rector și limitarea mandatelor acestuia la maximum două.

Ce înseamnă depolitizarea instituțiilor de învățământ în opinia deputatului Iurișniți: ”Știm cu toții că la momentul actual, în majoritatea școlilor, deciziile se iau în funcție de culoarea politică a directorului. Dacă vrem ca managementul unităților școlare să performeze, atunci este nevoie de mai multă independență și autonomie. Lipsa subordonării politice va aduce plus valoare în ceea ce privește responsabilizarea directorilor.

USR propune desființarea Inspectoratelor școlare

Cristina Iurișniți crede că inspectoratele școlare ar trebui desființate pentru că politizarea învățământului : este punctul de vedere al deputatului USR.

În al treilea rând Cristina Iurișniți spune că e foarte importantă depolitizarea universităților începând cu funcția de rector și limitarea numărului de mandate la două: ”Arhitectura instituțională devine ineficientă în momentul în care Inspectoratele școlare, conduse tot de oameni politici, exercită presiuni asupra școlilor. Funcția de control asupra școlilor trebuie să fie reconfigurată, în așa fel încât să sporim gradul de autonomie a acestora. Acolo unde există autonomie, întotdeauna va exista și mai multă responsabilitate, iar interesele elevilor, invatatorilor si profesorilor vor prevala în fața intereselor de partid” scrie Cristina Iurișniți care amintește și că la inițiativa USR, s-a reușit stoparea în Comisia de învățământ a  practicilor abuziv din universități.

Deputatul USR a ținut să atragă atenția, în același comunicat de presă că în tot sistemul e o abramburaelă continuă: ”În Educatie ambrambureala continuă cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți,  învățători și profesori… ! În 5 iunie, elevii care termină săptămâna aceasta clasa a VIII-a habar nu au ce locuri sunt disponibile pentru ei la liceele la care îşi doresc să studieze mai departe. Când e vorba de interesul direct al copiilor nostri , deciziile MEN vin cu încetinitorul! Broşura informativă referitoare la locurile disponibile trebuia să apară încă din 13 mai, conform legii! Dar ministresa Andronescu era ocupată cu tăierile a 1200 de clase: aproximativ 30.000 de locuri din licee sunt în vizorul MEN pentru eliminare! Presiunea publică, sindicatele și Federația  națională a Părinților au contat în revenirea, pe moment, la normalitate…”, a mai avertizat deputatul USR Cristina Iurișniți.

Deputatul are un mesaj și pentru ministrul ecaterina Andronescu: ”Degeaba avem o lege a Educației, dacă ea nu este respectată de însăși ministrul în funcție„Doamna ministru, abandonul școlar ridicat, analfabetismul funcțional, infrastructura școlară precară cu cele 2400 de școli cu toaletele în curte, ca în Evul mediu, faptul că 1 elev din 3 nu lucrează în domeniul studiat, faptul că suntem singura țară cu 4500 de profesori necalificați și haosul legislativ din sistem – asta ar trebui să vă preocupe! Dacă nu sunteți capabilă să urmăriți constant rezolvarea acestor probleme grave , mai bine dati-vă demisia!”, a mai transmis Cristina Iurișniți ministrului Educației, Ecaterina Andronescu.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu