Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un număr record de firme din Bistrița-Năsăud au dispărut din economie în 2019

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În doar 5 luni din 2019 s-au evaporat, adică în termeni juridici au fost radiate, aproape 1700 de firme și persoane fizice autorizate înmatriculate în Bistrița-Năsăud.

Enorm, dacă raportăm la aceeași perioadă din 2018 când au fost radiate 579 de firme (inclusiv persoane fizice autorizate si intreprinderi individula) din județ). În procente suntem pe al treilea loc din țară la capitolul radieri cu o creștere de 188% de la un an la altul. Județul Bistrița-Năsăud este devansat în statisticile Oficiului Registrul Comerțului doar de Teleorman cu o creștere de 212,57% a radierilor față de primele 5 luni din 2018 și de Maramureș cu 198%.

La nivel național este vorba de peste 60000 de firme dispărute din economie. Și asta  în doar 5 luni,  cu o rată de creștere a radierilor de firmă de 75%. în 2019 față de 2018.

Experții în insolvență consideră că cel puțin în Bistrița-Năsăud o explicație a ratei radierilor mult mai mare față de alte județe poate fi pusă și pe seama radierii din oficiu a persoanelor fizice autorizate sau intreprinderi individuale care nu și-au redus în termen numărul claselor de activități autorizate, obligativitate pentru care data limită s-a modifica succesiv.

Principala cauză a radierii firmelor rămâne însă blocajul economic generat de întârzierea aproape generalizată  a plății facturilor între firme.

Record al ultimilor 10 ani. Care sunt cauzele

Analiștii economici spun că la nivel național numărul radierilor a atins o cifră record pentru ultimii 10 ani. O analiză făcută recent de Sierra Quadrant, o companie specializată în insolvență arată că este forma de firme mici, slab capitalizate care nu reușesc să facă față într-o economie în care facturile se plătesc l 60-90 de zile:  ,,Sunt, în general, microîntreprinderi și firme mici, fără putere financiară și care nu reușesc să facă față provocărilor generate de business. Într-o economie în care creditul furnizor este la modă, iar facturile se plătesc, în medie, la 60-90 de zile, pentru o firmă mică, care are șanse extrem de reduse să obțină o linie de finanțare, supraviețuirea ține de un fir de ață, de modul în care reușește să își asigure cash-flow-ul. Puși în fața unor astfel de provocări, mulți aleg să renunțe la business’’, afirmă specialiștii în insolvență  de la Sierra Quadrant. (www.sierraquadrant.ro)

Share.

About Author

Lasă un comentariu