Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum vrea Ministerul de Interne să reformeze căutarea copiilor dispăruți. Au publicat deja proiectul de lege

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un  proiect de lege cu prevederi speciale privind căutarea persoanelor dispărute aflate în situație de vulnerabilitate și care prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare inccesibile până acum.

Dacă până acum era nevoie de deschidere de dosar penal pentru utilizarea mijlocelor și metodelor de localizare speciale, dacă va fi addoptat proiectul va sări peste această obligativitate. “La acest moment, nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracţiune şi se deschide un dosar penal”, susţine MAI într-un comunicat de presă. .

Proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare şi atunci când persoana dispărută aflată într-o situaţie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracţiuni de răpire) contactează autorităţile prin mijloace informatice de comunicare. Potrivit noului proiect persoane vulnerabile  sunt considerate : persoana cu privire la care există date şi informaţii că este victima unor infracţiuni contra vieţii, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; copiii; persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date şi informaţii că planifică să se sinucidă.

La ce se referă ”mijloacele speciale de căutare”

Proiectul de lege publicat pe site-ul MAI include între mijloacele speciale de căutare: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului; reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale; obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reşedinţa sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane.

Iar  utilizarea oricăror din aceste metode și tehnici se va face în baza unei autorizaţii emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maximum 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.

Căutarea copiiloR. suni la 112 si te redirecționeza la call center special

Pentru găsirea copiilor, se va introduce sistemul telefonic call-center “Dispariţie minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, şi declanşarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliţie competente în cauză, precizează comunicatul MAI iar apelurile de dispariţie copil făcute la 112 se vor redirecţiona către acest call-center.

Minsiterul de Interne vrea să creeze și unități speciale pentru persoane dispărute,  cu personal specializat în asemenea cazuri .Pentru situaţii în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului “Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent, care asigură popularizarea anunţului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.
Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne.

Share.

About Author

Lasă un comentariu