Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocatul Diana Morar: ”Lupta obsesivă a PSD-ul cu justiția și acapararea instituțiilor ne-a adus aici”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Avocatul Diana Morar a făcut o radiografie a degradării încrederii  în instituțiile românești, care a culminat cu tragicul caz de la Caracal și crede că acapararea instituțiilor și controlul obsesiv realizat de PSD asupra acestora a contribuit din plin la decredibilizarea lor. Iar lupta obsesivă pentru a controla justiția a slăbit toate instituțiile care se ocupă cu siguranța cetățeanului și a statului:

”Nu ne simţim în siguranţă pe şoselele ţării, cu un sistem medical prăbuşit, nu ne simţim în siguranţă să ne lăsăm copiii la şcoală, iar cazul Alexandra a şocat atât de mult opinia publică pentru că nu ne simţim în siguranţă nici în privinţa siguranţei şi ordinii publice pe care ar trebui să o asigure mai multe structuri şi instituţii publice. Vreau să trag un semnal de alarmă faţă de modul obsesiv în care PSD încearcă să deţină un control asupra instituţiilor statului, cu orice preţ. PSD a subjugat toate instituţiile, dorind un singur lucru: control deplin pe justiţie. Această luptă a PSD pentru a controla Justiţia a slăbit în complementar toate instituţiile care se ocupă de siguranţa statului şi siguranţa cetăţeanului. Imediat ce au câştigat alegerile, membrii PSD au urmărit să instituie legi care să le favorizeze clientela lor de partid şi să acopere infracţionalitatea”  a declarat astăzi Diana Morar Într-o coferință de presă la PNL.

Avocata spune că trebuie lărgit cadrul legislativ care să permită localizarea apelurilor în paralel cu rezolvarea problemelor tehnice: ” S-a dovedit eficienţa scăzută a sistemului de localizare a apelurilor şi identificarea poziţiei apelantului în teritoriu. Acest lucru este o problemă şi ar trebui să existe un cadru legislativ care să permită extinderea sistemului 112 în privinţa localizării, pentru că din punct de vedere tehnic se poate, dar trebuie şi din punct de vedere legal ca o instituţie a statului să te localizeze şi să nu există a încălcare a drepturilor omului prin încălcarea intimităţii.” La acestea trebuie să se adauge procedurile de alertare și coordonare în teren, dar și pregătirea obligatorie a operatorilor 112 și a dispecerilor precum și a interoperabilității, susține avocata  ”Se mpune necesitatea revizuirii procedurilor de alertare, organizare a punctelor de comandă şi coordonare a forţelor şi mijloacelor de intervenţie la nivel instituţional şi coordonarea dintre instituţii, astfel încât să nu se repete un dialog cu operatorul de la 112 cu dispecerul de la Poliţie. Se impune un sistem de pregătire a personalului şi a funcţionarilor prin creşterea capacităţilor de intervenţie în funcţie de scenariul situaţiilor de criză (în cazul Alexandrei, nimeni nu a luat nicio măsură, toţi au anunţat mai sus, iar undeva s-a blocat această raportare şi nu a existat o colaborare intra şi interinstituţională)” .

Și nu în ultimul rând Diana Morar cere adoptarea în regim de urgență în Parlament a legii pentru identificarea persoanelor dispărute ca Parlamentul să adopte Legea privind identificarea persoanelor dispărute”, a declarat Diana Morar, menţionând că prin astfel de demersuri cetăţenii ar începe din nou să creadă în instituţiile statului.

Diana Morar a menţionat că, în timp ce au fost anulate, ca fiind neconstituţionale, protocoalele de colaborare între SRI şi DNA şi celelalte parchete, ca mod de obţinere a informaţiilor, s-a ajuns acum la  prietenii legate între poliţişti şi interlopi pentru acelaşi lucru.

Share.

About Author

Lasă un comentariu