Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Efectul CARACAL: CSM anunță controale la toate parchetele din țară pe dosarele de trafic de persoane, dispariții, lipsire de libertate și omor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Secția de Procurori din  Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat astăzi la capătul unei ședințe extraordinare că va demara controale la toate secțiile DIICOT din țară dar și la toate parchetele de pe lângă judecătorii și tribunale, în total 150 de secții.

Controlul este urmarea lanțului de nereguli în instrumentarea inițială a celor două cazuri de dispariții din Caracal ( transformate în trafic de persoane și apoi lipsire de libertate, viol și omor) va urmări modul în care sunt instrumentate dosarele de dispariții de persoane, omor, lipsire de libertate, dar și a traficului de persoane si de minori în cazul structurilor teritoriale DIICOT .

Într-un comunicat de presă secția de Procurori a CSM transmite astăzi că a luat măsura sesizării Inspecției Judiciare pentru efectuarea control la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (structura centrală şi serviciile teritoriale) referitor ”la modul de instrumentare a dosarelor penale aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori”. Aceeași Inspecție Judiciară e sesizată și pentru efectuărea unui control la parchetele de pe lângă judecătorii şi parchetele de pe lângă tribunale privind modul de înregistrare şi instrumentare a dosarelor penale având ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor, fapte investigate în contextul sesizărilor privind dispariţiile de persoane”.

De asemenea CSM vrea  verificări în privința respectării prevederilor unui ordin comun între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și  MAI privind  procedurile unitare de înregistrare, evidenţă unitară și circuitul sesizărilor penale, în cazurile ce vizează sesizări privind dispariţiile de persoane. Adica pe scurt modul în care reacționează polițiștii și procurorii la înregistrarea cazurilor de dispariții.

Reamintim că în cazul Luisei, tânăra de 18 ani dispărută în luna aprilie  în drum spre Caracal si despre care s-a aflat abia acum că a căzut în mâinile lui Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut ca a ucis-o, polițiștii au tratat cu o lejeritate nepermisă cauza, tratând cu neîncredere sesizările rudelor victimei. Aceeași atitudine a întâmpinat inițal și tatăl Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani răpită de Dincă, cea care a apucat să sune la 112 înainte de a fi fost ucisă de același individ. Dispariția acesteia a arătat opiniei publice erori inacceptabile atât ale polițistilor,, cat si a procurorilor de caz, dilentatism și lipsa  elementară de profesionalism în astfel de cazuri.

Share.

About Author

Lasă un comentariu