Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Simionca cere scutirea fermierilor de redevența pe pășuni și ridică problema subvențiilor agricole inegale în UE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, membru în comisia de agricultură a Camerei Deputaților a redeschis, din Parlamentul României subiectul subvențiilor agricole inegale din UE între fermierii din state diferite și modul în care fermierii români sunt obligați să funcționeze pe o piață comună cu discrepanțe mari față de subvențiile încasate în alte țări.

Subiectul considerat de mare actualitate acum când urmează discuțiile pe exercițiul financiar viitor al UE, a fost ridicat de deputatul bistrițean într-o declarație politică făcută în Parlamentul român:„Fermierul român trebuie să știe că poate să conteze pe statul român în competiția tot mai acerbă cu producătorii agricoli din statele membre ale Uniunii Europene. Cea mai mare bătălie cu privire la bugetul Uniunii Europene în exercițiul financiar 2021-2027 ar trebui să fie, din perspectiva României, cea legată de subvenţiile agricole”, a declart Simionca.

El a făcut și o comparație între subvenția primită pe un ha de  un fermier român, care e în medie 196 euro, în timp ce în Franţa fermierul primește 400 euro la hectar, ”dublu faţă de cel român”. Iar comparațiile continuă:” Pentru o vacă, fermierul din Franța sau din Belgia are subvenție de 1.200 euro, iar fermierul are sub 500 euro. La fel la roşii, la noi fermierul are 3.000 euro la hectarul de răsaduri de roşii, iar în vechea Europă subvenţia este undeva la 8.000 – 9.000 euro pe hectar. „Având în vedere că discrepanțele majore dintre subvențiile din România și subvențiile din celelalte state membre au un impact deosebit de grav asupra sectorului agricol românesc, consider că este necesar ca, în procesul de negociere a reformei Politicii Agricole Comune, reprezentanții români din Comisia de Agricultură a noului Parlament European, precum și Guvernul României să susțină procesul de egalizare a subvențiilor”, a declarat Ionuț Simionca.

Simionca mai spune și că  până la finalizarea procesului de egalizare a subvențiilor agricole în țările membre UE, este necesară o schimbare a scopului ajutoarelor naționale tranzitorii: „Începând cu anul 2021, ajutoarele naționale tranzitorii ar trebui să suplimenteze subvențiile. În situaţia în care se constată diferențe între subvenția medie la nivelul UE și subvenția din România, cuantumurile ajutoarelor naționale tranzitorii ar trebui să se calculeze ca diferență între subvenția medie la nivelul UE și subvenția din România, corespunzător fiecărei scheme”, argumentează deputatul PMP.

Redevența ar trebui suspendata

Simionca a ridicat și subiectul redevențelor pentru pășuni , taxă ce le consumă, în anumite zone, întreaga subvenție de la Uniunea Europeană și a cerut renunțarea la acestea din 2020: ”„Agricultura trebuie să reprezinte o prioritate majoră, inclusiv pentru Parlamentul României. Tocmai de aceea, am identificat și vom legifera măsuri care să completeze politicile agricole comune pentru sprijinirea fermierului român. Doar așa, fermierii români pot deveni competitivi pe piața europeană. Mă voi asigura că europarlamentarii PMP vor lupta pentru acest lucru la Bruxelles”, a mai spus Ionuț Simionca, în aceeași declarație politică făcută în Parlament

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu