Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

”Școala este despre elevi”, atrage atenția una dintre cele mai apreciate profesoare de limba română, în timpul ceremoniilor de început de an școlar.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesoara de limba română Monica Halaszi remarca astăzi în timpul ceremoniilor de începere a anului școlar lipsa elevilor între vorbitorii chemați să țină discursuri și reamintea, într-o postare pe facebook că școala are, totuși, în centrul preocupărilor sale, elevul: ”Școala este despre elevi. Aș vrea să știu în ce școli au fost invitați elevii sau reprezentantul CE să vorbească” se întreba profesoara.

Monica Halaszi, una dintre cele mai apreciate profesoare de la Colegiul Național Liviu Rebreanu, autor de manuale școlare, și cu o intensă activitate în zona societății civile , care include colaborarea cu Centrul pentru Jurnalism Independent dar și cu Fundația pentru Dezvoltarea Socității Civile, în calitate de formator, a postat  și un mesaj despre bucuria dar și temerea cu care întâmpină reîntâlnirea cu școala. Mesajul, care s-a viralizat pe rețelele de socializare vorbește despre bucuria revederii cu elevii, și cu fascinanta lor diversitate umană, dar și despre angoasa reîntâlnirii cu sistemul de învățământ încremenit, devenit o mașinărie care standardizează, uniformizează, dezinteresat de elev și obsedat de procente: ”Începe școala. Trăiesc un sentiment amestecat de bucurie și de teamă. Este bucuria reîntâlnirii cu elevii, fiindcă pentru mine școala înseamnă elevi. Bucuria reîntâlnirii acelei diversități umane, alcătuite din aiuriți, serioși, sinceri, aroganți, pasionați, dezinteresați, activi, plictisiți, vorbăreți, tăcuți. Bucuria reîntâlnirii cu acea diversitate umană cu care voi împărți 169 de zile lucrătoare și care îmi va bântui zilele „nelucrătoare”.
Bucuria reîntâlnirii cu lumea de mâine care se modelează azi. Iar teama… Este teama reîntâlnirii cu sistemul, cu fastul și falsul, cu dezinteresul față de elev și cu grija față de procente, cu obsesia excelenței, cu toată această mașinărie care uniformizează, standardizează, blamează. Teama reîntâlnirii cu un sistem educațional încremenit în trecut!” scrie profesoara Monica Halaszi.

Pe elevi aș vrea să-i văd luptând pentru drepturile lor. Mesaje pentru părinți și profesori

Profesoara are mesaje atât pentru elevii ei pe care vrea să-i vadă luptând pentru drepturile lor, dar și pentru părinții lor, colegi cărora le trnsmite că ar trebui să termină cu lamentările și să aibă curajul de a nu mai accepta experimentele îndoielnice și falsele soluții ale autorităților din învățământ , dar și schimbarea regulilor în timpul jocului: ”Începe școala. Mă gândesc la elevii mei cărora aș vrea să le spun că mi-au lipsit. Că mi-i doresc puternici, responsabili și că aș vrea să-i văd luptând pentru drepturile lor.
Mă gândesc la părinții acestora, cărora aș vrea să le spun că sunt onorată să contribui la formarea copiilor lor. Că, dacă mai greșesc, este din prea multă dorință de a-i face conștienți de forța pe care o au.
Mă gândesc la colega mea aflată în primul an de învățământ, căreia aș vrea să-i spun că nu planificările și planurile de lecție (pe care va trebui, totuși, să le elaboreze) vor face ca disciplina pe care o predă să ajungă la sufletul elevului, ci ea însăși. Că în meseria asta trebuie să fii empatic. Și că zâmbetul este un accesoriu obligatoriu atunci când intri în sala de clasă.
Mă gândesc la colegii mei, cărora aș vrea să le spun că ar fi bine să nu ne mai lamentăm și că ar trebui să avem curajul să strigăm gata, ne-am săturat de experimente și de nostalgii transformate în ordine de ministru. Ne-am săturat de false soluții. Ne-am săturat de schimbările din timpul jocului. Ne-am săturat de degetul acuzator întins mereu spre noi.
Începe școala”  își încheie mesajul pe facebook Monica Halaszi.

Share.

About Author

Lasă un comentariu