Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Școlile profesionale din Germania: ce experiență a trăit un deputat bistrițean

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți  a participat zilele acestea  în Germania la un schimb de bune practici în domeniul învățământului profesional cu parlamentari din Bundestag-ul german.

Inițiatoare a unor proiecte legislative de promovare a învățământului dual și profesional dar și a unor dezbateri pe această temă deputatul bistrițean a participat și la o vizită de lucru într-un Centru de formare profesională din Germania. ”Avem multe de învățat la nivelul organizării și finanțării învățământului profesional dual. In Germania învățământul profesional este 90% în sistem dual. Dar spre deosebire de cadrul legislativ de la noi, parteneriatul școală-agent economic este înlocuit de contractul direct dintre tânărul de minim 16 ani si întreprindere ” a scris pe facebook Cristina Iurișniți. Deputatul a vorbit pe larg despre sistemul învățământului profesional din Germania, unde elevii au parte de consiliere profesională foarte devreme: ”Elevii sunt orientați prin consiliere profesională încă din clasele a VI-a și a VII-a spre ruta teoretică sau profesională. Ei sunt obligați să parcurgă un stagiu de practică într-o fermă/ atelier/ întreprindere pentru a fi mai conectați la piața muncii. Apoi își aleg ruta parcursului școlar, iar dacă aleg să învețe o meserie, de la 16 ani au un contract de formare profesională, cu 25% din timp petrecut în școală, restul fiind alocat pregătirii practice, fie într-un centru special de pregătire, fie în întreprindere.

Primesc un salariu în jur de 800 de euro, li se asigură cazare, masă dar și decontarea transportului sau a navetei. Spre deosebire de România, angajatorii germani nu primesc facilități fiscale pentru a asigura formarea profesională a ucenicilor, deci a viitorilor angajați. Este în interesul întreprinderii de a contribui la instruirea tinerilor. Nu are sens să facem comparații intre cele 2 țări și sisteme de învățământ, clar suntem perdanți din mai multe puncte de vedere.

Nu avem cultura respectului pentru un bun meseriaș, a culturii muncii de la o generație la alta. În Germania oferta școlilor profesionale este mai mare cu 10% decât cererea. De asemenea o bursă profesională minimă este de 520 de euro oferită de întreprindere. La noi statul oferă 200 ron la care se adaugă încă 200 Ron asigurate de întreprinderea interesată.” sunt câteva dintre concluziile la care a  ajuns deputatul bistrițean.

Atelierele nu sunt dotate corespunzător cerințelor actuale, nu avem resursa umană calificată la nivelul maiștrilor, a tutorilor care să asigure instruirea practică. Această primă cooperare de acest tip cu o țară europeană care reprezintă excelența în sistemul de învățământ profesional dar și un exemplu de bune practici aduce un punct de vedere obiectiv asupra realităților socio-economice autohtone. Cadrul legislativ trebuie ameliorat în interesul tinerilor dar și al mediului privat care trebuie să fie sprijinit și încurajat, mai ales la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii. Campaniile naționale de informare, promovare și de conștientizare trebuie să fie adresate atât părinților cât și tinerilor pentru a le schimba mentalități si prejudecăți. Nu este rușinos să înveți o meserie, să ai un parcurs profesional valorizant care să îți asigure rapid un venit.Copiii și tinerii care au abilități practice trebuie îndreptați și orientați spre școlile profesionale. Voi propune în acest inceput de sesiune parlamentară mărirea numărului de consilieri și psihologi școlari care sa se ocupe de orientarea profesională personalizată a copiilor dar și a părinților. De asemenea se impune implementarea unei campanii de informare, promovare în mass-media națională și locală nu doar în Săptămâna meseriilor ci pe tot parcursul anului școlar. Schimbările și rezultatele vor veni doar cu profesionalism, dialog social și voință politică ! #școliprofesionale

Share.

About Author

Lasă un comentariu