Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean: înființarea secției speciale pentru magistrați încalcă tratatele UE. E un nou semnal de alarmă”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean atrage atenția că ultimul punct de vedere formulat de Comisia Europeană la adresa înființării Secției speciale pentru Magistrați spune clar că România încalcă regulile şi tratatele UE.

Invitat să comenteze poziţia Comisiei Europene  transmisă recent  Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), unde se judecă în proces intentat de asociații ale magistraților români împotriva înființării Secției Speciale  și în care se reiterează că înfiinţarea SIIJ reprezintă o încălcarea a tratatelor UE, Zegrean a explicat, potrivit Adevărul că e o nouă tragere de mână a Guvernului, cu implicții considerabile în percepția asupra României:  „Această informaţie ar trebui să reprezinte o nouă tragere de mânecă a puterii de la Bucureşti să termine cu această SIIJ, o structură care nu există nicăieri în Europa. Practic, Comisia şi-a menţinut poziţia exprimată în cadrul raportului MCV, unde a explicat că nu există nicio logică pentru existenţa acestei structuri. Comisia spune clar că se încalcă regulile şi tratatele UE. Este acelaşi răspuns pe care l-au dat atât Comisia de la Veneţia cât şi grupul de experţi GRECO. În curând nu o să ne mai creadă nimeni. Ne vor trata ca pe o ţară bananieră. Uitaţi-vă la limbajul ultimelor rapoarte, atât al Comisiei cât şi al GRECO, care au renunţat la tonul diplomatic în favoarea unor termeni extremi de duri”, explică Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

Într-un punct de vedere trimis Curții de Justiție a UE, Comisia Europeană arată că înfiinţarea de către puterea aflată la guvernare  a Secţiei Speciale încalcă legislaţia europeană: articolul 19 din Tratatul UE şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a UE, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.  Comisia susţine că Secția Specială  a avut un efect inhibator asupra magistraţilor, a condus la aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor şi a afectat încrederea cetăţenilor în Justiţie. „Comisia consideră că dispoziţiile naţionale din cauză contravin cerinţelor dreptului Uniunii cu privire la principiul protecţiei jurisdicţionale efective. În concluzie, Comisia (…)se opune înfinţării unei structuri de procuratură separate având o competenţă exclusivă de a ancheta infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori“, se arată în documentul citat.  În documentul, consultat de G4 Media  se subliniază că nu există statistici care să ateste un grad mare de infracţionalitate în rândul magistraţilor, astfel încât Guvernul să fi fost nevoit să înfiinţeze un astfel de parchet și că CSM-ul a dat aviz negativ înfiinţării ei dar este invocată și suspiciunea că Secția Specială a fost înfiinţată tocmai pentru a prelua dosare sensibile de la DNA,

Share.

About Author

Lasă un comentariu