Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Dezbatere pe tema violenței împotriva femeilor și copiilor organizată la Parlament de deputatul Cristina Iurișniți.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”E nevoie de un efort conjungat al autorităților și al societății civile ca să putem avansa în lupta împotriva violenței asupra fetelor și femeilor” este concluzia unei ample dezbateri pe tema agresivității și violenței din societatea românească, mai ales a aceleia îndreptate împotriva persoanelor vulnerabile, desfășurată săptămâna aceasta în Parlament.

Reuniunea organizată de comisia pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, comisie coordonata de deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, a beneficiat de o participare care a inclus zeci de parlamentari, reprezentanții unor ONG-uri cu expertiză recunoscută  la nivel național , membri ai comunității academice din România și membri ai corpului diplomatic.

Participanții, la dezbatere, peste 60 de membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale și mass-media au agreat necesitatea intervențiilor urgente în educație pentru a lupta eficient împoriva violenței asupra persoanelor vulnerabile, in special femei şi copii.

Participanții la dezbaterea cu tema Prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin educaţie, organizată la iniţiativa președintei Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, au cerut ferm ca aspecte specifice dintr-o educaţie din perspectiva egalităţii de şanse și de gen –introducerea noțiunilor de profil în manualele şcolare şi în curriculum, – privind educatia pentru sanatate si sănătatea sexuala, alocarea a 400-600 de copii pentru un psiholog scolar in scoli,   adaptarea subiectelor de examen de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat pentru copii cu CES ( cerinte educationale speciale, TSA, diferite dizabilitati)” precizează un comunicat de presă semnat de deputatul USR, Cristina Iurișniți.

Dezbaterea a abordat și nevoia ca pregătirea și formarea politistilor  să includă o altă abordare , mult mai focusată pe particularitățile agresiunilor asupra femeilor și copiilor : ”In luna in curs multe femei au fost victime ale violentei in plina strada: la Comarnic, Braila , Timisoara. Copiii nostri nu sunt in siguranta nici in scoli, nici pe strada, in contextul in care politistii nu isi fac datoria profesionist, actionand in continuare sub influenta unor stereotipuri si prejudecati de tipul: „noi nu putem interveni, nu avem ce face” in cazul violentei domestice, sau in cazul adolescentelor disparute: precis ea este de vina, lasati ca se intoarce ea singura / e plecata cu vreun Fat – Frumos. Lipsa de profesionalism a politistilor, a organelor statului, lipsa asigurarii navetei elevilor duce la crime, la perpetuarea starii de nesiguranta mai ales in mediile defavorizate.
Documentul adoptat de partiipanții la dezbatere arată că e nevoie de un efort conjungat al autorităților și al societății civile pentru a  avansa în lupta împotriva violenței asupra fetelor și femeilor: ”trebuie ca statul român să-și asume reforma educațională prin excluderea stereotipurilor si inegalitatilor  de orice fel din manualele școlare și o formare care să pregătească toți copiii pentru un viitor incluziv și sigur”.

Deputatul USR Cristia Iurișniți a prezentat participanților o serie de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ ce vizează definirea, prevenirea și combaterea violenţei cibernetice, definită de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ca fiind acea manifestare antisocială care presupune hărțuirea în mediul online:  ”România a primit recomandări europene in acest sens datorită numărului crescut de cazuri asociate fenomenului în țara noastră. La dezbatere au luat parte  organizații nonguvernamentale de profil din țară și din străinătate care au prezentat proiecte, campanii și studii de caz cu rezultate cantitative și calitative în lupta împotriva violenței. Au avut intervenții interactive Silvia Dumitrache, Asociaţia Femeilor Românce din Italia; Laura Albu, Romanian Women’s Lobby; Daniela Drăghici, Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală; Irina Costache, A.L.E.G. #ŞiEuReuşesc, Simona Voicescu, Asociația NECUVINTE; Smaranda Cazan-Livescu, Serena Adler, Corina Popa, UNIFERO Inc. Ministrul Muncii a declarat că susține modificările legislative în privința completării si modificării legii de prevenție și combatere a violenței domestice ” precizează deputatul Cristina Iurișniți în comunicatul de presă transmis redacției.

 

 

 

Share.

Lasă un comentariu