Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

La loc comanda cu poluarea accidentală de pe Someș. Prefectura anunță că râul și afluentul cu probleme s-au curățat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După câteva zile de ape portocalii pe un afluent al Someșului, Valea Băilor, dar și pe Someșul Mare, cauzate de o poluare cu reziduri miniere, apele și-au recăpătat culoarea, iar poluarea a încetat, anunță Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud într-un comunicat de presă postat pe pagina de facebook a instituției.

Comisarii de mediu, cei de la Apele Române au constatat joi că poluarea anunțată în 17 octombrie s-a confirmat și că ”pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Băilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri” confirmă comunicatul. Iar cauza a fost o deversare accidentală a statiei de epurare  din Valea Vinului, o firmă din Cluj: ”Aceste colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial. În momentul efectuării controlului, erau în derulare lucrările necesare pentru remedierea defecțiunilor intervenite, apele de mină fiind evacuate direct în cursul de apă prin conducta de by-pass. Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor. Pentru a remedia avariile și a reporni stația, vor fi înlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantor, precum și vana de golire” precizează comunicatul oficial.

Stația de epurare din Valea Vinului este administrată de SC CARTEL BAU SA, care potrivit oficialilor ”va lua măsuri urgente în vederea remedierii avariilor și repunerii în funcțiune a acesteia la parametrii optimi, având termen limită data de 22 octombrie a.c. De asemenea, lucrările de remediere se vor efectua astfel încât să se evite evacuarea de ape uzate și nămol din Stația de epurare în emisar. Responsabilii poluării accidentale au fost sancționați conform prevederilor legale”, mai scrie comunicatul care anunță și că în urma poluării nu a fost înregistrată mortalitate piscicola.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu