Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Actorul Adrian Titieni, interpretul lui IC Brătianu în lungmetrajul istoric ”Mary-Queen of Romania” prezent la Bistrița la avanpremiera filmului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Avanpremiera coproducției româno-britanice ”Maria-Regina României”, un film artistic despre care s-a spus încă de la momentul filmărilor că este primul lung metraj care o rupe cu adevărat cu tradiția Sergiu Nicolaescu din filmele istorice românești, a rulat joi seara la Bistrița cu sala plină, două săptămâni înainte de premiera oficială din România.

Proiecția în avanpremieră a lung-metrajului  a beneficiat de prezenta actorului Adrian Titieni, protagonist în rolul lui IC Brătianu și a unuia dintre producatori, Alexandru Dima, project manager al Casei de Producție Abis Studio. De altfel Titieni, bistrițean plecat în urmă cu trei decenii în Capitală a mărturisit că e la prima sa prezență la Bistrița în ipostaza de  actor, care-si prezintă filmul in care joacă. Despre rolul lui Ion I.C Brătianu, prins în bătălia cu reprezentanții marilor Puteri la Congresul de pace de la Paris din 1919, Adrian Titieni a relatat că s-a pregătit intens și a  studiat un volum mare de documente până când a realizat că ar putea pierde în felul acesta esența umană a personajului în fata dimensiunii copleșitoare a acestuia și a schimbat foaia, încercând să intre altfel în pielea celebrului personaj.”A fost provocator și copleșitor personajul, nu știu dacă m-am ridicat la înălțimea regizorului sau publicului, foarte delicat a fost cu Brătianu, de cinci ori prim-ministru, vă dați seama ce personalitate. Durrenmatt spunea așa: singurul lucru care e foarte complicat să-l joci pe scenă e inteligența, o conții sau n-o conții. Aș adăuga și personalitatea, e foarte greu să o joci. M-am informat, am aflat multe lucruri despre el, m-am oprit la un moment dat pentru că erau atât de inhibitorii și am zis că mai bine nu știu. Era un om cu totul ieșit din comun prin capacități și acte săvârșite, dar am încercat să intru în modul lui de a gândi. Ceea ce mi-a fost foarte clar era că punea interesul general înaintea interesului propriu” a explicat publicului actorul Adrian Titieni.

Filmul respectă adevărul istoric, crede Alexandru Dima reprezentantul companiei producătoare, Abis Studio si folosește ca sursă de inspirație atât jurnalul Reginei Maria, cât și relatări din presa vremii, de la București, dar și de la Paris și Londra precum și relatări ale personalităților politice ale vremii. Iar firul narativ al producției cu filmări la Paris, dar și în România  la Castelul Peleș, glisează în jurul Congresului de la Paris din 1919 în care s-a decis soarta României si a  lobby-ului indârjit și dramatic al Reginei Maria pe lângă decidenții marilor puteri la Congresul de pace. Farmecului și inteligenței  Reginei care i-a vrăjit pe occidentali, jurnaliști și oameni simpli deopotrivă i-au cedat rând pe rând neînduplecatul premier francez, Georges Clemenceau, poreclit Tigrul, primul ministru britanic Lloyd George, și în cele din urmă cu complicitatea primei doamne și președintele american Woodrow Winston. Revenită acasă după periplul Paris-Londra, unde a ajuns pentru a-i cere sprijinul vărul său, Regele Marii Britanii, pe care l-a și obținut si apoi din nou la Paris, Regina e primită cu răceală și reproșuri acasă de propria familie și de politicienii din Consiliul Coroanei, unde este umilită chiar de propriul său fiu, prințul moștenitor Carol. Doar într-o secvență din finalul filmului Regele Ferdinand îi recunoaște, într-o conversație în care o anunță că marile puteri au acceptat noile frontiere ale României Mari, meritele în obținerea acestui succes.

Filmul a fost o provocare încă de la casting și alegerea decorurilor, a explicat Alexandru Dima pentru Bistrița Express, iar piedicile au fost uneori atât de mari încât echipa era cât pe ce să renunțe la producție. În film se vorbește mult, pe lângă română o engleza impecabilă  iar Regele jucat de un actor luxemburghez stabilit în România la Sibiu conversează cu fiul său Carol inclusiv în germană. Actrița care o joacă pe Regina Maria, Roxana Lupu, este o româncă stabilită în Londra, o obișnuită a rolurilor regale, după ce a interpretat-o inclusiv pe Regina Elisabeta a II-a într-un documentar pentru BBC.  De altfel regizorul filmului, Alexis Sweet  este englez căsătorit cu o româncă. Într-o relatare postată pe pagina de facebook a filmului regizorul mărturisește că a ajuns să iubească România: ” În esență, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi nații. […]Soția și fiica mea sunt cetățeni români, astfel că sunt strâns legat de această țară pe care o iubesc. Am devenit mai puternic lucrând la acest film.”.

Pe scena Cinematografului Dacia a urcat alături de Adrian Titieni și Alexandru Dima și realizatorul tv Ciprian Moldovan, cel căruia i se datorează de altfel și prezentarea în avanpremieră a filmului în Bistrița înaintea premierei naționale di 8 noiembrie. De altfel Ciprian Moldovan a anunțat și că Adrian Titieni va fi directorului unui festival de film pe care-l va organiza la Bistrița, NOFF, care va avea prima ediție în noiembrie anul acesta pentru a deveni festival cu selecție de filme din al doilea an.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu