Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Petiție a organizațiilor de mediu bistrițene: încetați lucrările de regularizare a râurilor făcute cu materiale dăunătoare mediului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai multe organizații de mediu din Bistrița-Năsăud cărora li s-a alăturat și Partidul Verde, filiala județeană, au lansat o petiție împotriva folosirii de materiale dăunătoare mediului în lucrările de regularizare a mai multor râuri, realizate prin programe guvernamentale.

Autorii petiției, între care Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor BN, Asociația Bistrița Civică, Coalitia Pentru Biodiversitate sunt revoltați de modul în care se lucrează la programul de regularizare a malurilor răurilor din județ, de soluțiile tehnice și materialele folosite, care nu sunt biodegradabile și pe care autorii petiției  le consideră dezastruoase pentru mediu: ”Prin intermediul acestei petiții și a imaginilor anexate va aducem la cunoștința modul dezastruos prin care se intervine în procesul de regularizare al răurilor din jud. Bistrita-Năsăud, proiect promovat si  finanțat de Guvernul României. Suntem foarte nemultumiti de solutiile tehnice alese si de materialele care se folosesc pentru taluzarea si indiguirea malurilor pe unul din afluentii Râului Sieu, in speta Paraul Dipsa si Paraul Lechinta. Este vorba de un material de polipropilena, care nu este biodegradabil, cu asperitati asemanator stergatorului de picioare. Conform imaginilor atasate, aceste materiale sub forma unor suluri de dimensiuni considerabile, se desfășoară pe marginile Pârăului Lechinta, se pune piatra si se toarnă beton” scriu autorii petiției.

Ei explică și de ce este ” strigătoare la cer ” soluția tehnică folosită: materiale plastice, care nu sunt biodegradabile ajung în contact direct cu mediul și nu în mod accidental,  ci ca parte din lucrări care ar trebui sa fie benefice mediului. Si care culmea, otrăvesc mediul: ”Atragem atenția că în campaniile de igienizare a malurilor râurilor, desfășurate de organizațiile semnatare, în fiecare an de cel putin 2-3 ori, se strâng cantități impresionante de recipienți de plastic și materiale asemanatoare. Soluțiile tehnice propuse si materialele folosite în aceste lucrări de regularizare a malurilor folosesc in acest context cantitati si mai mari de plastic, plasat voit pe malurile râurilor, direct in contact cu mediul, ceea ce este strigator la cer. Acest geotextil, cu nume pompos, nu este altceva decat un înlocuitor al deseurilor din plastic, turnat in alta structura, la fel de periculoasă” atrag atenția organizațiile de mediu.

Iar zona în care se folosesc e una protejată: ”După cum bine stiti, zona la care facem referire face parte din SIT NATURA 2000 SIEU-BUDAC (ROSCI0400). Pana acum era locul ideal in care multe specii de pesti migrau pentru depunerea icrelor, dar si un important loc de cuibarit pentru pasari din ordinul Passeriformes. Cerem institutiilor dumneavoastra ca in regim de urgenta sa dispuna controale si stoparea acestor lucrari cu materiale daunatoare mediului natural”

Organizațiile semnatare cer înlocuirea materialelor de plastic  cu altele , prietenoase cu mediul și monitorizare atentă: ” După un studiu serios cerem inlocuirea acestor materiale din plastic cu materiale prietenoase cu natura. Recomandam prezenta la fata locului a unor specialisti (biologi, ihtiologi, geologi, protectia mediului), care zilnic sa monitorizeze lucrarile.” Petița a fost transmisă către Garda de Mediu , Agentia Națională pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Administrația Bazinală de Apa Somes-Tisa – SGA BN, Prefectura jud. Bistrita-Nasaud,, Agentia Nationala pentru Arii Protejate, Agenția Natională Pentru Resurse Minerale.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu