Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR Bistrița-Năsăud despre legea recursului compensatoriu și a pensiilor speciale: miercuri plenul trebuie să o abroge

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

USR Bistrița-Năsăud atrage atenția că miercuri, 4 decembrie cele două inițiative trecute marți, 3 decembrie de comisia juridică trebuie votate de plenul Camerei Deputaților și menționează că Uniunea Salvați România cere de câteva luni abrogarea recursului compensatoriu și eliminarea pensiilor speciale, respectiv plafonarea.

Uniunea Salvați România reamintește într-un comunicat de presă că ambele subiecte, considerate prioritare de USR, sunt incluse și în Acordul politic semnat cu PNL înaintea acordării votului de învestire Guvernului Orban: ”În ceea ce privește recursul compensatoriu, USR a susținut constant că se impune abrogarea acestei legii monstruoase care a scos din închisori, înainte de termen, peste 21.000 de condamnați. Peste 500 dintre aceștia au recidivat, comițând noi crime, violuri, tâlhării, agresiuni asupra minorilor, etc.

Cât despre pensiile speciale, USR este consecventă și consideră că principiul contributivității trebuie să fie regula de bază în calcularea pensiilor.

Proiectul programat pentru miercuri la votul plenului, depus de mai bine de 2 ani, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcționarii parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor.

Pe lângă aceste șapte categorii de pensii speciale eliminate, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curții Constituționale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuși militarii și faptul că pensii ocupaționale similare există în alte țări membre NATO.Pe lângă acest proiect, USR a mai depus proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv pentru limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat” precizează comunicatul USR.

Comisia Juridică a adoptat în unanimitate un proiect de lege de abrogarea  a recursului compensatoriu care zăcea de câteva luni în sertarele Parlamentului: Proiectul a fost scos din sertare de conducerea PSD a Camerei Deputaților după ce Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răspunderea în Parlament pe această lege. Atât USR cât și PNL avea proiecte de legi asemănătoare depuse la Camera Deputaților-a explicat ministrul justiției Cătălin Predoiu în comisia juridică și votul s-a dat practic pe aceste inițiative.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu