Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Eroine ale violenței domestice-întâlnire la Parlament cu deputatul Cristina Iurișniți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un grup de membre ale Comunității ”#ȘiEu Reușesc” au participat în  Parlament  la invitația deputatului de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți la  o  întâlnire organizată de Comisia pentru Egalitate de Șanse a Camerei Deputaților în cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor.

Membrele grupului, victime ale violenței domestice care au avut curajul să se desprindă din relații abuzive s-au întâlnit cu președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse, Cristina Iurișniți și cu membrii comisiei  pentru a solicita susținerea Comisiei pentru  modificări legislative în sprijinul victimelor violenței și ale familiilor acestora: ”Atât eu, cât și colegii mei din Comisie am sprijinit pe toate căile posibile, de la avize și rapoarte favorabil, depunerea de amendamente legislative și vot în plen toate modificările menite să aducă liniștea și demnitatea celor care trec printr-o situație de violență domestică, sexuală, psihologică, cibernetică etc. Sprijinul pentru victimele violenței nu este doar o datorie legală a noastră, ca reprezentanți ai cetățenilor, ci și una morală, de solidaritate umană.”, a explicat deputata Cristina Iurișniți .Aceasta le-a spus că, inclusiv votul la abrogarea recursului compensatoriu, dat în această săptămână  e un demers făcut și pentru siguranța copiilor, tinerelor și a femeilor, în special, care sunt recurent victime ale abuzurilor, violurilor, crimelor sau traficului de persoane.

. ”Pe hârtie femeile au la dispoziţie instrumente care să le protejeze, cum ar fi ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu. În realitate, însă, prea puţine îşi cunosc drepturile, iar prea puţine dintre cele care şi le cunosc îndrăznesc să le şi ceară. De aceea, din păcate în România, numărul victimelor violenţei domestice este în creştere de la an la an, iar sancţionarea agresorilor rămâne redusă”. Nu avem suficiente adăposturi pentru victime, iar unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informaţii, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obţinerii unui ordin de protecţie este încă dificilă şi costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecţie şi continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic. De aceea, cazurile în care femeile sunt ucise de actualul sau fostul partener se întâmplă la fiecare 5 zile în România”, amintește deputata USR Iurișniți.

Cine sunt membrele grupului ”#ȘiEuReușesc

Campania #ȘiEuReușesc este un proiect inițiat de A.L.E.G. ce propune o soluție la violența domestică, centrată pe exemplele pozitive – poveștile femeilor care au reușit să rupă cercul violenței domestice. Pe termen lung, #SiEuReusesc își propune să creeze comunități de învingătoare în cât mai multe orașe din România pentru ca victimele violenței domestice să aibă

un sprijin real. A.L.E.G. este o organizație neguvernamentală activă din 2004 în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeii și promovării egalității de gen, ce oferă servicii specializate de informare și consiliere pentru victimele violenței și copiii lor.

Foto arhiva

Share.

About Author

Lasă un comentariu