Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cei trei foști șefi ai poliției bistrițene condamnați la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Abuz în serviciu în formă continuată este singurul cap de acuzare reținut de judecătorii Tribunalului Maramureș din dosarul intentatde DNA  împotriva celor trei foști șefi ai poliției județene Bistrița-Năsăud: ex comisarul șef  IPJ, Ioan Ovidiu Mureșan, fostul șef al poliției  Rutiere, comisarul Roberto Hasnaș, respectv fostul șef al Poliției Năsăud, Leon Cloșca.

Cei trei au fost condamnați în 5 decembrie  de un complet al Tribunalului Maramureș la sentințe cu închisoarea, aplicate cu suspendarea executării. Fostul comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan a primit o sentință de 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea pedepsei și o perioadă de supraveghere de 4 ani. În plus fostul comandant al Poliției Județene nu poate exercita funcții publice și nici nu are dreptul de a fi ales în funcții pentru o perioadă de 2 ani.

L-au trimis la muncă în folosul comunității

Fostul comandant al Poliției Județene  este obligat în urma sentinței să presteze muncă în folosul comunității timp de 60 de zile la Primăria Bistrița, iar judecătorii i-au fixat la alegere ca loc al activității fie Poliția Locală Bistrița, fie  Serviciul Public Ambient Urban (?I). De asemenea Ioan Ovidiu Mureșan trebuie să se prezintă la Serviciul de Probațiune în funcție de programul fixat de acesta, să primească vizitele consilierilor de probațiune, să anunțe schimbarea domiciliului și al locului de muncă. Ex-comandantul IPJ a ispășit deja 7 luni în arest preventiv și o lună în arest la domiciliu, perioada fiindu-i dedusă de judecători din pedeapsă. În plus instanța a dispus ridicarea sechestrului asigurator de pe masina de teren Jeep Cherokee și restituirea talonului și certificatului de înmatriculare a mașinii

Roberto Hașnaș și Leon Cloșca câte 100 de zile de muncă în folosul comunității la Primaria Bistrița

Foștii șefi ai Poliției Rutiere, respectiv a Poliției Orășenești Năsăud, Roberto Hasnaș și Leon Cloșca au primit fiecare câte 3 ani de închisoare cu suspendare din care se va deduce jumătatea de an petrecută de cei doi în arest preventiv  (în perioada octombrie 2014-mai 2015)  plus o lună de arest la domiciliu. Nici ei nu pot uza de dreptul de  alege și de a fi aleși pentru doi ani și sunt obligați să frecventeze programele sociale ale serviciului  de probațiune precum și să presteze muncă gratuită în folosul comunității, însă câte 100 de zile fiecare, tot la Primăria Bistrița.

Dosarul foștilor capi ai poliției bistrițene a ajuns în instanță acum 4 ani, în 2015, iar sentința este una în prima instanță. Condamnarea a fost pronuntata fără acord de recunoastere a vinovatiei, iar cererea incuplaților de a se constatat nulitatea înregistrărilor  autorizate în baza cărora s-a făcut rechizitoriul a fost respinsă.
Acuzațiile din dosarul DNA instrumentat celor trei vizau determinarea subordonaţilor să nu constate şi să nu sancţioneze încălcări ale legislaţiei rutiere dar şi să întocmească documente fictive, ceea ce ar fi dus la favorizarea anumite persoane cercetate în dosare penale. Aceștia ar fi ascuns şi nu au raportat anumite accidente soldate cu victime omeneşti pentru a „da bine în statistici”, Toate aceste infracţiuni au fost comise în schimbul unor foloase care au luat forma unor servicii, a unor bunuri sau a unor obiecte” scria în rechizitoriul DNA.
Cei trei foști șefi , dar și DNA-ul pot ataca sentința cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare.

Citiți aici sentința dată de Tribunalul Maramureș : Sentință Tribunalul Maramures

 

Foto: Ioan Ovidiu Mureșan( sursa foto: adevarul.ro)

Share.

About Author

Lasă un comentariu