Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Copiii pasionați de scris din comunitățile de romi premiați la Biblioteca Județeană. Ce i-au sfătuit oficialitățile

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zeci de copii pasionați de lectură și cărți provenind din comunitățile de romi din județ au fost premiați marți de Biblioteca Județeană pentru efortul de a scrie ”Povești de acasă”.

Practic copiii au fost provocați să culeagă cele mai interesante istorisiri relatate de rude și apropiați despre viața în aceste comunități și apoi să le aștearnă pe hârtie și să participe cu ele în concurs. ”A fost un mod de a-i încuraja să scrie, inclusiv pentru a perpetua cultura orală și a nu o lasa să se stingă, dar și pentru a-i stimula să scrie și să citească” a explicat pentru Bistrița Express Florin Săsărman, unul dintre inițiatorii proiectului.

 

91 de copiii care au răspuns invitației Bibliotecii Județene, provenind din comunitățile de romi din Viile Tecii, Budacu de Jos și Budacu de Sus, Șieu Măgheruș, Rodna și Reteag au fost premiați astăzi în prezența autorităților județene cu carți, pachete de Crăciun și o masa la restaurant oferită de Partida Romilor ProEuropa.

Ce le-au spus copiilor reprezentanții autorităților

Prefectul Stelian Dolha le-a transmis copiilor că aceasta cale a studiului, cititului  și efortului școlar este singura cale de a reuși în viață în lumea viitorului: ”Numai mergând pe aceasta cale puteți reuși. Și  faptul că v-ați înscris în concurs, că ați muncit, ați scris, că citiți înseamnă că  sunteți pe calea care trebuie…. ” El le-a povestit și că în urmă cu  7 ani, pe când era deputat a organizat un concurs asemănător în care i-a invitat pe copiii din tot județul să scrie istorisiri despre locuri și oameni, ” O poveste pentru fiecare obiectiv turistic” . Iar unii dintre cei care au câștigat atunci, elevi de gimnaziu la vremea aceea, inclusiv din localitățile lor sunt unii dintre ei acum  studenți la medicină. :  ”Poate voi va trebui să munciți și să învățați mai mult decât alții, însă peste ani veți ști că ați ales drumul cel bun. Jules Verne, Creangă, Sadoveanu, Eminescu, Coșbuc, citiți tot ce prindeți în mână, nu ratați nimic. E cea mai frumoasă lume pe care o puteți trăi.” le-a spus Stelian Dolha.

Share.

About Author

Lasă un comentariu