Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un primar din Bistrița-Năsăud își numără în zile mandatul. A fost găsit incompatibil și ICCJ a confirmat verdictul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un primar de comună din județul Bistrița-Năsăud va rămâne în curând fără mandat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat la mijlocul lunii decembrie verdictul de conflict de interese și incompatibilitate stabilite de Agenția Națională de integritate în iunie 2017, prin respingerea ca nefondat a recursul acestuia.

Ioan Szabo, primarul comunei Șanț a fost declarat incompatibil de ANI pentru o situație tocmai din iunie 2012-septembrie 2013 când a făcut parte din consiliul de administrație al Școlii Enea Grapini din localitatea sa. ANI a considerat pe baza unui articol din Legea 161 din 2003, a asigurării transparenței în funcțiile de demnitate publică, că o asemenea calitate încalcă legea și l-a declarat incompatibil.

Instanța Supremă- verdict final în 11 decembrie 2019

Primarul Szabo a contestat decizia ANI, însă spre deosebire de alți aleși a pierdut pe toată linia: în octombrie 2017 Curtea de Apel i-a respins contestația, apoi recursul și după 2 ani contestația sa a avut aceeași soartă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a judecat cauza și i-a dat  soluția în 11 decembrie 2019: recursul acestuia a fost respins definitiv drept nefondat. Vezi hotărârea ICCJ: Decizie ICCJ Szabo Ioan

După pronunțarea instanței supreme, zilele mandatului primarului din Șanț sunt numărate și țin doar de formalitățile derulate între Primăria comunei și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. La finalul acestuia vacantarea postului de primar se va face printr-un ordin de prefect. Ioan Szabo este primar în comuna Șanț din 2012. Inițial a fost ales primar pe listele PDL, însă în 2015 a trecut la PSD beneficiind de prevederile celebrei ordonanțe a migrației politice care le-a deschis primarilor o fereastră de o lună de zile în care li s-a acordat posibilitatea să treacă în timpul mandatului la alt partid politic. Szabo a fost reales în 2016 pe listele PSD.

Foto credit : Rasunetul.ro

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu