Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Alba-neagra cu taxa de salubritate în Bistrița: viceprimarul Niculae promite revenirea la subvenție odată cu votarea bugetului. Nu e clar însă dacă se va și întâmpla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae susține că Bistrița va reveni la tarifele subvenționate la salubritate, însă numai după votarea bugetului pe 2020.

Niculae a declarat într-o conferință de presă că va propune odată cu adoptarea bugetului pe 2020 alocarea unei sume de 3 milioane de lei pentru subvenționarea taxei de salubritate pentru bistrițeni, bani pe care susține că ar vrea să-i ia de la capitolul ”funcționare” și nu de la investiții. “Informez cetăţenii municipiului Bistriţa că în proiectul de buget pentru 2020 voi propune şi voi susţine alocarea sumelor necesare pentru subvenţionarea taxei de salubrizare din bugetul municipiului, astfel încât cetăţenii să plătească tot la nivelul taxei de anul trecut, şi anul 6,6 lei/persoană/lună. O familie de patru persoane va plăti tot 316 lei/an pentru taxa de salubrizare.” a declarat Niculae la debutul unei conferințe de presă pe care a organizat-o pentru a tempera valul de indignare manifestat în special pe rețelele de socializare față de creșterea abruptă a prețurilor la salubritate, bani care sunt pretinși în avans pe un an întreg.

Cristian Niculae a susținut și că era imposibil să facă acest demers de subvenționare la finele anului trecut  când practic, ca urmare a deciziilor luate în ultimele zile din 2019 tarifele pe 2020 au explodat, taxa majorându-se cu 75 de procente.

Deși deciziile de impunere pe 2020 au fost emise deja, iar unii chiar au plătit online taxa pe 2020, vicele susține că n-ar fi o problemă, pentru că aceasta va fi recalculată ulterior și vor fi făcute compensări: ”Nu stiam bugetul pe 2020, nu stiam daca aceasta subvenționare va fi subvenționabilă. La momentul de față. au și varianta asta sa nu plătească. pot să plătească până în martie” a răspuns vicele întrebat de un jurnalist de ce majoritatea consilierilor locali, adica cei de la PSD pe care-i coordonează nu au votat de la bun început pentru păstrarea subvenției. Nu este clar dacă această poziție este adoptată și de primarul Ovidiu Crețu, care ar putea să vină cu propria sa variantă de buget pe 2020 care să nu includă această subvenționare.

Deocamdată primarul Ovidiu Crețu nu este în Primărie, ci în Austria, unde potrivit viceprimarului Niculae ar fi plecat în delegație. De data aceasta Crețu nu i-a lăsat dreptul de semnătură colegului său din PSD, ci celuilalt viceprimar, Gelu Muthi de la ALDE.

Vicele se plânge de Supercom însă susține că Bistrița nu poate iesi din contractul cu Spercomul, pe motiv de proiect european

Deși spune că e nemulțumit de prestația Supercomului, dar și de modul în care-și ajustează tarifele fără să țină cont de obiecțiile Bistriței,  orașul care susține practic prin aportul financiar întregul sistem județean, Niculae pretinde în continuare că municipiul n-ar avea ce face, pentru că 5 ani e legat de mâini și de picioare din cauza proiectului european de management al deșeurilor. Le găsește însă și justificări celor de la Supercom care ar fi fost obligați să ceară majorarea la două luni de la semnarea contractului din pricina unui regulament european : ”Am fost obligaţi să implementăm acest proiect încă din 1 iulie 2019. Cu toate acestea, nu vreau ca cetăţenii să fie împovăraţi de creşterea acestei taxe”  spune Niculae.

Viceprimarul Niculae crede că-i poate struni pe cei de la Supercom cu poliția locală, care ar trebui să verifice și să-i amendeze dacă nu-și fac treaba, dar recunoaște, întrebat de jurnaliști, că în 2019 nu i s-a aplicat nicio amendă firmei de salubritate.

De cealaltă parte PNL a anunțat deja prin Ioan Turc că dacă va câștiga Primăria Bistrița nimeni nu poate împiedica municipalitatea să iasă din acest contract defavorabil orașului.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius-ecologist PV în

    Tare de tot ! In timp ce tatucul administratiei bistritene este la shiat pe parii dotate in strainatate, VICELE cel tanar anuleaza de la sine hotarari de CL votate de colegii sai pesedisti la spranceana safului si la comanda partidului. Si Pasarela de fier de pe Independentei cu lifturi votata tot de pesedei cica acuma nu mai este sustenabila si nu prea se mai face. Asa se lucreaza in CL B-ta cu ochii si mintea in alta parte. HOOOOOO !!!

Lasă un comentariu