Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Conducerea Parlamentului n-a găsit loc pentru o expoziție dedicată Ecaterinei Teodoroiu la 126 de ani de la naștere. Cine a facut solicitarea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți, președinte a Comisiei pentru Egalitate de Șanse  din Camera Deputaților și-a arătat mâhnirea, într-o postare pe facebook că inițiativa de a organiza o expoziție itinerantă pe holurile Parlamentului dedicată eroinei Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer combatant din Armata Română, dar și altor românce simbol, s-a izbit de refuzul conducerii Camerei Deputaților.

Cristina Iurișniți si-a reamintit în 14 ianuarie la aniversarea a 126 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, eroina din primul Război Mondial, că la solicitarea de a organiza o asemenea expoziție i s-a răspuns că nu există spațiu, deși este vorba de cea de-a doua clădire administrativă  ca dimensiune de pe mapamond:” La Camera Deputaților, in calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, am organizat în repetate rânduri, în contextul unor dezbateri pentru egalitatea de șanse și de gen, o expoziție a femeilor românce-simbol , deschizătoare de drumuri care au schimbat istoria României prin curajul și profesionalismul lor. Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer, face parte din pleiadă femeilor simbol ale României, prea puțin prezente în programa și în manualele școlare! Am cerut introducerea acestei expoziții în circuitul turistic al Parlamentului. Până în momentul de față, conducerea PSD a Parlamentului mi-a răspuns sec că nu există spațiu pentru româncele de excepție ale României în cea de-a doua cea mai mare clădire la nivel mondial!” se plânge deputatul USR.

Cristina Iurișniți remarcă și faptul că în opoziție cu atitudinea conducerii Camerei Deputaților, alte instituții între care BNR au găsit forme de a onora memoria eroinei, amintind de bancnota de 20 de lei pe care Banca Națională o va lansa în circulație anul acesta.  „Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, precizează BNR într-un comunicat de presă.

Share.

About Author

Lasă un comentariu