Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Gripa aviară la porțile județului. Ce spune directorul ANSVSA despre tulpina din Maramureș și cum s-a transmis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce un focar de gripă aviară a fost descoperit ieri la o fermă de păsări din Maramureș, astăzi în Bistrița-Năsăud, județ vecin și expus circulației virusului, a fost convocat de urgență, la Prefectură, sub conducerea prefectului Stelian Dolha a Comitetului Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea unui plan de măsuri în scopul prevenirea contaminării în județ.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicității astăzi de Instituția Prefectului măsurile imediate stabilite în cadrul Comitetului Local sunt: protecție  suplimentară de biosecuritate în toate exploataţiile de creștere a păsărilor din județ, controale  în magazine care comercializează ouă pentru  prevenirea punerii pe piață a celor care ar putea proveni din exploatația comercială afectată sau din alte exploatații pentru care Direcția Sanitar Veterinară din Maramureș a impus restricții.
Și tot astăzi s-a stabilit că se vor face controale în trafic pentru verificarea transporturilor cu  produse alimentare, în special ouă și carne de pasăre, precum și pentru transporturile de animale vii, în special păsări.

Păsările din gospodarii au interdicție la luciul de apă și trebuie ținute izolate

Pentru micile gospodării Comitetul de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud recomandă prevenirea  oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și cele  domestice,  interzicerea accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală dar și  separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice. Micilor crescători li se recomandă să închidă obligatoriu păsările domestice în spații special amenajate, unde să nu poată intra în contact cu păsările sălbatice și să nu le permită accesul la surse de adăpare accesibile și păsărilor sălbatice.
  domestice.

Comitetul județean, care a trimis informări către toate primăriile a cerut și notificarea de urgență către D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud a cazurilor de suspiciune de boală, a creșterii procentului de  mortalitate la păsări indiferent de cauza prezumtivă, pe baza unor criteriile care ar permite  detectarea rapidă a bolii.

Ce spune doctorul Bogolin despre circulația virusului

În Bistrița-Năsăud există câteva ferme de păsări: la Beclean, Blăjenii de Jos și în Rusu Bârgăului. Contactat de reporterul Bistrița Express directorul general din ANSVSA, Ioan Bogolin spună că este vorba de serotip de virus care ar circula pe zona Slovenia-Ungaria -România și că de două ore s-ar fi confirmat un nou caz pe granița cu Ungaria în zona Debrețin. ” Nu s-au finalizat încă culoarele de migrație, nu știm încă sigur sursa, cel mai probabil că este vorba de păsări sălbatice, vrem să vedem dacă există și intemediari” a explicat doctorul Ioan Bogolin.

Ce alte recomandări face Comitetul Local crescătorilor să supravegeheze și să informeze DSVSA în cazul păsărilor: ”1. Scăderea aportului de hrană şi de apă cu mai mult de 20%; 2. Scăderea producţiei de ouă cu mai mult de 5% pentru mai mult de două zile; 3. Rata mortalităţii mai mare de 3% într-o săptămână;
4. Orice semn clinic sau leziune post-mortem care să sugereze influenţa aviară.
• pregătirea unui stoc minim de materiale și substanțe dezinfectante, necesare pentru o eventuală intervenție în focar

Share.

About Author

Lasă un comentariu