Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ouăle la control: inspectorii sanitari-veterinari vor să știe dacă ouă de la ferma cu gripă aviară au ajuns sau nu în județ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Echipe ale inspectorilor sanitar-veterinari din Bistrița-Năsăud vor verifica începând din această seară dacă supermarket-urile și depozitele en-gros din județ care comercializează ouă au marfă de la ferma din Maramureș unde a fost depistat ieri focarul de gripă aviară sau de la alte ferme din județul vecin.

Inspectorul șef al DSVSA Bistrița-Năsăud  Romulus Bița a confirmat pentru Bistrița Express informația și precizează că a solicitat Direcției sanitar Veterinare din Maramureș informații privind clienții din județ a fermei în cauză sau a altora. Până primesc informațiile inspectorii sanitar veterinari au început să verifice documentele de proveniență a ouălor din depozite sau marile magazine. Controalele cu tematica ”ouă”  nu au început însă doar din momentul anunțării focarului de infestare cu gripă aviară din Maramureș, ci  în urmă cu 3-4 zile -susține Romulus Bița- odată cu alertele focarelor din Polonia: ” am verificat dacă există ouă din regiunea poloneze cu probleme. Nu am găsit de acolo, ci din altă regiune din Polonia, care nu are însă probleme” a mai spus șeful DSVSA. 

Întrebat cum se pot proteja consumatorii, Romulus Bița spune că nu e cazul de alte mijloace de protecție decât cele recomandate în general atunci când se cumpără ouăle: coaja acestora trebuie să fie spălată foarte bine înainte de consum: ” este o regulă generală  spălarea ouălor înainte de consum, inclusiv pentru evitarea toxinfecțiilor. aceleași reguli se aplică și acum”

Controale mixte cu poliția în trafic

Polițiștii au planificat și ei controale împreună cu inspectorii sanitari veterinari, ca urmare a măsurilor luate în Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Bistrița-Năsăud la principalele căi de intrare în județ dinspre Maramureș : în zona Dealului Ștefăniței, spre Târlișua și pe traseul Maramureș-Dej-Bistrița.

Județul Bistrița-Năsăud a activat astăzi Comitetul Local pentru Controlul Bolilor care a adoptat un plan de măsuri pentru controlul răspândirii gripei aviare, după ce la o fermă de păsări din Maramureș s-a înregistrat un focar de gripă aviară.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu