Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PMP vrea si alegerea președinților de CJ în două tururi și depune amendament

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Partidului Miscarea Populara a anunțat prin președintele său Eugen Tomac că  depune amendament la asumarea Guvernului pentru două tururi de scrutin în alegerea primarilor și va cere și alegerea președinților de Consilii Județene de aceeași manieră, prin alegeri directe, tot  în două tururi de scrutin .

“În mod clar, amendamentul PMP pentru aceasta initiativa vizeaza ca presedintele Consiliului Judetean sa fie ales exact asa cum propunem sa fie alesi si primarii, in doua tururi, asa cum este ales presedintele Romaniei.  Credem ca si presedintele judetului, presedintele CJ trebuie sa fie ales tot prin vot direct de catre cetateni si tot in doua tururi, pentru a avea legitimitate si sustinere totala din partea comunitatii. Deci mi se pare absolut firesc ca asa cum cerem ca primarii sa fie alesi in doua tururi si presedintele CJ sa fie votat de toti cetatenii, tot in doua tururi”, a declarat Tomac la RFI România.
Nici Partidul Național Liberal nu agreează forma actuală de alegere a președinților de Consilii Județene, adică alegeri directe într-un singur tur, impuse în 2019 după europarlamentare printr-un OUG al Guvernului Dăncilă. Potrivit declarațiilor vicepremierului Raluca Turcan PNL ar agrea revenirea la formula veche, valabilă până în 2012 în care alegerea presedintelui de Consiliu Județean se făcea prin alegerea de către consilierii județeni. Aceeasi opinie o împărtășește și președintele României, Klaus Iohannis., care s-a și pronunțat în acest sens.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu