Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Scandal între autorități și Asociația de vânatoare administrată de Pavel Sângeorzan. Prefectul Dolha:”acest domn isi face legile după bunul plac!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O asociație de vânătoare condusă de omul de afaceri Pavel Sângeorzan e în vizorul autorităților județene, care sunt decise să pună capăt unui întreg șir de ilegalități produse pe fondurile de vânătoare gestionate de acesta.

Problemele create de asociația Montana Coșbuc, care a împrejmuit de ani de zile, fără autorizații, 30 de ha de teren pe care a ținut captivi, ilegal, zeci de mistreți pentru vânat, dar și găsirea zilele trecute al unui alt cal oferit drept momeală pentru urși,  pe o altă suprafață deținută de asociația lui Sângeorzan, au dus la convocarea de urgență de către prefectul Stelian Dolha a unui ședințe  a comitetul județean pentru controlul  bolilor. Și este a doua în care problema este abordată, după ce săptămânile trecute i s-a cerut asociației să elibereze mistreții, iar Primăriei Romuli să dărâme împrejmuirea ridicată ilegal (foto).

De altfel și la Colegiul Prefectural ținut astăzi înaintea CLCB șefii deconcentratelor si ai institutiilor de ordine publică au fost informați de prefect despre situația creată de Asociația de Vânătoare Montana: ”Sunt niște ilegalități care persistă în fondul de vânătoare Fiad-Romuli. Se pare că se întind în timp. Este vorba de un cal mort,  care a fost dus ca mâncare pentru animalele sălbatice descoperit de câteva zile. Am trimis corpul de control al prefectului împreună cu Direcția Sanitar-Veterinară, reprezentat al poliției și al Gărzii Forestiere la fața locului. ..Când au ajuns acolo, lesul calului era mutat  în altă parte, la limita de județ cu Maramureșul. Nu e prima ilegalitate pe fondul respectiv, mai avem cazul tot al unui cal legat în pădure, tot ca hrană pentru animale(nred. toamna trecută)” a explicat Stelian Dolha, făcând referire și la cazul de anul trecut care a oripilat opinia publică. Cu toate reacțiile foarte vehemente împotriva cazului de anul trecut, care s-a lăsat cu amenzi împotriva angajaților prinși că au torturat calul, Asociația Montana pare sa fi continuat nestingherită practicile ilegale de a hrăni vânatul cu animale domestice.

De altfel într-o intervenție la Antena 3, primarul din Romuli, Ioan Monița, inginer silvic de profesie a explicat de ce e profund ilegală această practică: este una folosită pentru momirea urșilor, a căror vânătoare este strict interzisă.

Crescătorie clandestină de mistreți: ” ca pe vremea lui Ceaușescu” exclamă prefectul

Prefectul Stelian Dolha a explicat și că practicile ilegale ale celor din asociația de vânătoare nu se opresc aici: ”Tot pe acest fond de vânătoare se mai întâmplă ceva. Acolo, domnul administrator al fondului, domnul Pavel Sângeorzan, își face legile după bunul său plac! El a împrejmuit o suprafață de vreo 30 de hectare unde ține în captivitate, el spune 17, din datele noastre sunt vreo 70 de mistreți. I-am cerut acestuia să spună dacă sunt metiși sau mistreți, dar și să dărâme toată împrejmuirea respectivă. Am transmis o informare și către Primăria Romuli, care trebuie să facă lucrul ăsta, așa cum există autorizații de construcție, sunt și autorizații de demolare, deoarece este pe raza comunei acest fond de vânătoare. Până acum nu s-a întâmplat nimic. De ce? Pentru că domnul Sângeorzan, din punctul meu de vedere, sfidează instituțiile statului de o bună bucată de vreme. Garda Forestieră i-a dat un preaviz de 90 de zile și l-a și amendat cu vreo 2.000 de lei, contează mai puțin suma. A plătit amenda și continuă să-și facă treaba lui. Am primit azi vizita avocatului domnului Sângeorzan și al SC Montana, firma care administrează fondul de vânătoare, și mi-a spus că au început să demoleze imprejmuirea respectivă. Ei mi-au spus că nu s-a putut până acum din cauza condițiilor meteo. E sfidare! Vreau să punem capăt acestei povești, nefericite pentru județul Bistrița-Năsăud, în care pe domeniul respectiv se întâmplă prea multe ilegalități. Nu mai putem tolera la nesfârșit!” a declarat prefectul Stelian Dolha.

Se solicită retragerea licențelor pentru fondurile de vânătoare gestionate de Asociația Montana

Comitetul judetean pentru Controlul Bolilor a analizat astăzi din nou situația creată de Asociația de Vânătoare Montana în zona fondului Romuli-Fiad, care a invocat pretexte pentru a nu se conforma solicitării de a-si demola gardul perimetrului  în care ținea ilegal mistreți în captivitate, într-o zonă cu incidenta de PPA. Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere BN, Daniel Pop, asociația a trimis alte documente în care argumenta ca a trimis probe la DSVSA pentru mistreți si ca nu erau pozitive la PPA: ” Problema nu se pune așa, pentru că era vorba de probe de 5 mistreți, ori nu avem de unde stii nici câți mistreți sunt acolo, oricum mult mai mulți și nici dacă sunt probe de la acei mistreți sau alții împușcați altundeva”. Daniel Pop mai spune și că așa zisa crescătorie pentru care Garda Forestieră a aplicat deja o sancțiune de 2000 de lei după ce asociația de vânătoare nu s-a conformat nici după cele 90 de zile dispuse la un control anterior, nu are niciun fel de autorizații pentru crescătorie de mistreți. ”au doar un aviz de principiu , vechi,  de la Primăria Runcu Salvei, de care aparține cadastral fondul de prin 2012 (nr. administrativ depind de Romuli) dar nici vorbă de aprobări de la Ministerul Apelor și Pădurilor sau de la alte autorități, explică Pop.

Asociația are toate șansele să-și piardă licențele pentru fondurile de vânătoare în condițiile în care ANSVSA va solicita acest lucru Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Share.

About Author

2 comentarii

 1. Hoherul pădurii în

  Veniți după mine, frați pădureți,
  E vânătoare în munți, la mistreți!
  Veniți după mine, sus între târși
  E vânătoare, să dați semn la urși!

  Uuu! face lupul, el urlă pesemne,
  Ori poate Dănilă doboară lemne,
  Ori poate mistreții și cu Hârjoabă,
  Desfac porumbul boabă cu boabă.

  Veniți după mine, sus prin păduri
  Mai sunt dihănii și lemne să furi!
  Veniți după mine ai codrilor fii,
  Hoherul pădurii ce bine-i să fii!

 2. Ecologistul2 în

  Un criminal de animale, un sadic, unul care nu a avut o copilarie prea fericita.
  Un nemernic, sper din suflet da aibe aceiasi soarta.

Lasă un comentariu