Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

20 de mii de pachete cu produse de igienă trimise de UE se împart nevoiașilor din BN. Unde s-a împotmolit distribuția.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aproape 20 000 de pachete conținând produse de igienă corporală, adică pastă de dinți, periuțe, săpun, gel de duș, detergent și șampon trimise în România prin Fondul de Ajutor European au ajuns în Bistrița-Năsăud și au fost deja împărțite în cea mai mare parte prin intermediul primăriilor.

În acest moment, potrivit unui raport al grupului de lucru județean 11 primării din județ au finalizat repartizarea pachetelor, în timp ce 51 de primării au mai rămas în depozite în 21 ianuarie cu aproape 4500 de pachete și asta din pricina criteriilor stricte de acordare stabilite prin regulamentul european.

Pentru că erau destinate celor mai nevoiași dintre locuitorii județelor, dar calculele s-au făcut în baza unor statistici de acum 4 ani, autoritățile locale s-au împotmolit în algoritm. Potrivit raportului multe administrații din BN erau convinse ca lucrurile merg ca si in cazul produselor alimentare de la UE., majoritatea  oferite în 2016 adică pensionari, șomeri, veterani persoane cu venituri sub 400 de lei, însă o hotărâre de Guvern din 2018 a nuanțat criteriile. Adică au întâietate cei cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat dar și  familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia și abia după epuizarea listei, după 45 de zile, o altă categorie, asa numitele persoane dependente.

Iar de aici algoritmul i-a încurcat rău: că erau prea puțini beneficiari din primele categorii , iar pachetele rămase erau insuficiente pentru toți ceilalti din categoria ”dependenți”. Ca sa acopere intreaga lista autoritatile mai aveau nevoie de 9800 de pachete, fată de cele 6300 rămase de la primele categorii.  Asa că in cele din urmă grupul de lucru judetean a decis: primarii vor stabili in final cui vor acorda restul  cu produse de igienă care mai sunt în stoc.

De ce s-au acordat ajutoarele

Statisticile europene arată că în medie românii consumă 400 de grame de săpun pe an, de 4 ori mai puțini decât media europeană. Tot statisticile Eurostat precizează că în medie un român foloseste un tub si jumătate de pastă de dinți pe an, unul dintre ultimele locuri din Europa la acest capitol

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu