Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Zegrean despre ordonanța care liberalizează programele de sănătate : ”dacă nu sunt publicate în MO, atunci nu există”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a vorbit despre ordonanța care liberalizează serviciile de sănătate după ce fostul premier Victor Ponta a scris pe facebook că aceasta nu e legală, pentru că nu are avizul Consiliului Legislativ.

Contactat de DIGI 24 Zegrean a explicat că nu se pune problema legalității unei ordonanțe, ci eventual constituționalitatea ei, dar abia după ce a fost atacată la CCR. Ori nu e cazul cu această ordonanță și prin extensie cu celelalte 24 adoptate cu o zi înaintea căderii Guvernului: ”Aici soluția nu e să spui că e nelegala ordonanța. O lege dacă e lege nu poate fi nelegală. Poate să fie neconstituțională, dar daca nimeni nu o atacă atunci nu e neconstituțională..momentan ea nu e publicată în Monitorul Oficial. Ori dacă nu e publicată, vorbim degeaba. Pentru că ea nu produce efecte. Dacă se publică în MO, daca Avocatul poporului constată că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor, atunci  poate să sesizeze Curtea Constituțională și atunci CCR poate să se pronunțe. Dar este o soluție mult mai la îndemâna parlamenatrilor: parlamentari oricum sunt obligați să ia în dezbatere ordonanțele. Și Constituția spune că Parlamentul poate să le respingă și atunci se abrogă. Așa că parlamentarii decât să tot vorbească pe facebook, mai bine ar pune-o pe ordinea de zi a Parlamentului . Dar până nu e publicată , nu poate fi luată în dezbatere” explică Augustin Zegrean.

El a mai spus și că ordonanța în acest moment nu există, e valabil și pentru restul de 24 și asta pentru că nu au apărut în MO. Iar lipsa avizului legislativ, nu ar fi o problemă, așa cum s-a speculat: ”Această ordonanță nu există. Nu este publicată, nu există.  Monitorul Oficial  nu verifică el dacă nu are aviz (de la Consiliul Legislativ).Nu e treaba lor asta. Iar CCR nu poate face nimic. Ce să facă, dacă nu e publicată..?”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu