Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Legea violenței cibernetice a trecut de Senat. Initiatoarea e un deputat de Bistrita-Nasăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, deputata USR Cristina Iurișniți salută adoptarea de către Senat a  propunerii legislative pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, proiect pe care l-a inițiat.

Proiectul care completează legea violenței domestice, 217/2003 impune recunoașterea și pedepsirea tuturor tipurilor de violență cibernetică în România. Este vorba de hărţuire şi ameninţare online, publicarea non-consensuală de informaţii, fotografii, date personale . De altfel, așa cum precizează Cristina Iurișniți violenţa cibernetică este definită ca hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, spera, ameninţa, reduce la tăcere victima.

”Este un proiect transpartinic, pe care l-am inițiat și pentru care am obținut sprijinul colegelor și colegilor din toate grupurile parlamentare, de aceea, sunt sigură că după adoptarea de către Senat, propunerea legislativă va fi votată și în Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz”, explică inițiatoarea proiectului, deputatul Cristina Iurișniți.

Lege făcută împreună cu ONG-uri si juriști

Am lucrat alături de experți din organizații non-guvernamentale și juriști pentru această completare a legislației atât de necesară în România, unde aceste forme de violenţă cibernetică nu erau definite şi prevăzute ca atare – în consecință, nici pedepsite. Odată promulgată această inițiativă, sper că instituţiile statului se vor mobiliza și responsabiliza inclusiv pentru acţiuni conexe, esențiale în prevenţie, de exemplu, campanii naționale de informare şi educare. Fetele și femeile reprezintă principalele victime al acestui tip de infracţiuni, iar ele trebuie să recunoască violența cibernetică, să fie conștiente că agresorul poate și trebuie să fie pedepsit, să ştie cui să se adreseze”, a mai explicat Cristina Iurisniţi.

Cristina Iurișniți care este și președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, spune și că  la nivelul României nu există decât cifre  cu privire la amploarea acestui fenomen, însă că la nivel european, cifrele arată necesitatea acestei modificări: 45% dintre victimele violenţei domestice au raportat existenţa unei forme de abuz online în timpul relaţiei lor; 48% au raportat că au fost hărţuiţi sau abuzaţi de fostul partener odată ce părăsise relaţia, iar 75% au raportat îngrijorarea că poliţia nu a ştiut cum să răspundă cel mai bine la abuzul online. În plus 70% dintre femeile care au fost victimele violenţei cibernetice au prezentat cel puţin o formă de violenţă fizică şi/sau sexuală.

Faptul ca nu exista legislație potrivită nu a împiedicat însă ca CEDO să dea câștig de cauză unei femei hartuite cibernetic din Tulcea care nu si-a gasit dreptatea in tara. Statul român va trebui să-i plătească 10000 de euro.

Sursa foto: informația zilei

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu