Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Suntem a 7-a țară europeană care anunță stare de urgență. România a intrat în scenariul 3 al epidemiei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

România este a 7-a țară  din Uniunea Europeană  care instituie starea de urgență pentru a putea gestiona mai eficient epidemia de coronavirus, după Spania, Italia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. 

România care a anunțat sâmbătă prin vocea președintelui Klaus Iohannis instituirea stării de urgență cu începere de luni, 16 martie avea la sfârșitul zilei în care s- a făcut anunțul 123 de cazuri de înfectare coronavirus și era intrată deja în scenariul 3 de combatere  a epidemiei de coronavirus, cel în care numărul îmbolnăvirilor a depășit 101 persoane și va fi păstrat până la pacientul cu numărul 2000.

Conform Constituției pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru, în timp ce în teritoriu se instituie comitete județene de conducere și coordonare a intervenției conduse de prefecți. Deocamdată se așteaptă ordinul semnat de președintele Iohannis  pentru detalii legate de  măsurile care urmează să fie luate în cadrul stării de urgență.

O a 8 -a țară europeană, însă necomunitară, Albania a decis ca în această noapte, de sâmbătă spre duminică să-și închidă cu totul frontierele, cu excepția tranzitului de mărfuri, după 38 de cazuri de coronavirus și un deces ca urmare  a epidemiei. Anunțul a fost făcut tot sâmbătă de premierul țării, Edi Rama, în cadrul unui complex de măsuri care includ interzicerea circulației mașinilor fără autorizație specială pe teritoriul țării, circulația în parcuri și zone deschise urbane, iar în urmă cu două zile au fost închise restaurantele și alte locuri publice. Măsura este justificată de capacitățile extrem de limitate ale sistemului de sănătate publică în această țară care nu pot susține un număr mare de îmbolnăviri.

 

Guvernul albanez a decis să ia această măsură drastică la cinci zile după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, din cauza lipsei de paturi de spital şi a conştiinţei civice, precum şi pe fondul relaţiilor strânse pe care Albania le are cu Italia, unde trăiesc legal circa 440.000 de imigranţi albanezi.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Le Journal de la peste (7) în

    Je regarde par la fenêtre. D’un côté de la vitre, le ciel frais du printemps, et de l’autre côté le mot qui résonne dans la télé: le covid 19. Jusque là, les mesures n’étaient pas draconiennes pour ne pas inquiéter l’opinion publique. Mais comme on dit sur place : Il ne faut jamais remettre au lendemain… Christina Jurishnitz, ça videra les bistrots à Bistritz.

Lasă un comentariu