Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce prevede Ordonanța militara 4: cresc spectaculos amenzile, cei care nu respectă izolarea si carantina plătesc factura carantinei, primăriile au noi obligații

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ordonanța militară numărul 4, anunțată duminică seara de ministrul de interne Marcel Vela introduce măsuri noi de sancționare a celor care încalcă măsurile de autoizolare sau carantină. Astfel cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolarii  vor fi trimiși în carantină pentru 14 zile și vor trebui sa plătească aceste costuri ale carantinării ( adică 300 de lei pe zi, 4200 de lei pentru cele două săptămâni) . La fel vor păți și cei care fug din carantină. Pe lângă celelalte sancțiuni, inclusiv penale, cei care fug din spațiile de carantină sunt internați pentru alte 14 zile, însă pe banii lor și nu pe cheltuiala statului.

Vor crește și amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile de circulație, minimul nu poate fi mai mic de 2000 de lei pentru persoanele fizice, iar maximul merge până la 20000 de lei Pentru persoanele juridice amenda minimă este de  10000 de lei dar se poate ajunge și la 70000

Măsuri și pentru tir-isti

Conducătorii auto, care intră în țară cu tonaj mai mare de 1,5 tone au două opțiuni pentru protejarea familiilor: fie declara ca se izolează cu familia sau un spațiu individuale, fie le pun la dispoziție angajatorii un spațiu de izolare pentru 14 zile, fie cer carantinăre dar suportă costurile carantinării .

Pentru a proteja cetătenii din blocuri, zone aglomerate: autoritățile administrației locale vor fi obligate să instaleze dispozitive de dezinfectare la intrarea in blocuri și să  efectueze dezinfecții.

Sănătate: autoritățile sau administratiile locale care au spitale în subordine vor asigura spații hoteliere pentru personalul medical pentru protejarea familiilor lor. Din 31 intra in vigoare. Odata cu intrarea in vigoare preturile la energie electrica gaze, combustibil, carburant nu mai pot crește peste nivelul de azi, 29 martie, dar pot scădea în funcție de piață.

Relaxarea condițiilor de circulație pentru pensionari

Ce măsuri de îndulcire a restricțiilor pentru persoanele de peste 65 de ani au luat autoritățile:  ”am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale, în intervalul orar și după ora 13 și înainte de ora 11, deci pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestic” a anunțat Marcel Vela. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere. ”Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 – 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane” a anunțat ministrul. Ordonanța militară nr 4 va intra in vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu