Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pacientul din Ilva Mică, mort după externare este pacientul cu numărul 87 de pe lista decedaților cu coronavirus. A băgat în testare toată secția de Interne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bărbatul de  77 ani din județul Bistrița-Năsăud, mort acasă după ce a fost externat în urma cu două zile din secția de Interne a Spitalului Județean, este pacientul cu numărul 87 de pe lista națională a decedaților infectați cu Covid 19, care a ajuns în această seară la 92 de persoane.

Lista a fost revizuită și transmisă în această seară, deși bărbatul a decedat ieri, după o zi de la externare, înainte însă de a ajunge rezultatul testului de la Laboratorul de Boli Infecțioase din Cluj,  care l-a confirmat drept infectat cu  cu Covid 19.

Managerul Spitalului Județean, Gabriel Lazany a explicat într-un briefing organizat în curtea Spitalului Județean că pacientul a fost externat dintr-o eroare a medicului internist, pe care a calificat-o drept ” regretabilă”  înainte ca rezultatul testelor pentru Covid 19 să-i sosească de la Cluj .

Directorul Spitalului Judetean a mai spus și că pacientul internat din 22 martie în Secția Interne nu se încadra în momentul acela în definiția de caz a coronavirusului, motiv pentru care a ajuns la interne și nu la infecțioase. Abia în 23 martie medicul curant a cerut un consult de specialitate de la Secția de Boli Infecțioase, datorită simptomatologiei.  ”Medicul care a făcut consultul a recomandat recoltarea de probe pentru a se vedea dacă pacientul e infectat cu Covid-19. În data de 30 martie, pacientul a fost externat înainte să vină rezultatul testului, lucru care, din punctul meu de vedere, este regretabil. Pacientul nu trebuia externat până nu era situația lui foarte clară. În data de 1 aprilie, astăzi, au venit rezultatele, iar pacientul este Covid poziti” a mai spus Gabriel Lazany.

Ce spune comunicatul oficial?

Potrivit unui comunicat transmis de la Centrul Național al Bolilor bărbatul din Ilva Mică prezenta la internare un diagnostic cu afecțiuni cardiace grave dar și respiratorii. În primul rând a fost diagnosticat cu BPOC (bromhopneumonie obstructivă cronică) dar și cardiomiopatie dilatativa, iar lista nu se oprește aici, ci continuă cu:  Cardiopatie Ischemica Cronica, Fi Insuficiență Cardiacă Congestivă stadiul III, Extrasistole ventriculare, Pneumonie interstitial,  Hipertrofie de prostata, Insuficienta Renala std.III adică ceea ce generic medicii incadreaza la categoria ” comorbidități”.

Testul pentru COVID -19 a precizează comunicatul-  a fost recoltat în 24 martie, dar omul a fost externat în 30 aprilie înaintea primirii rezultatului pentru COVID-19 (pe biletul de externare este precizat: evoluție favorabilă sub tratament, recomandare de continuare a tratamentului). Confirmat cu COVID -19 în 31.03.2020, proba lucrata în Laboratorul IRO Cluj. Decedat acasă în 31.03.2020” mai spune comunicatul Centrul Național al Bolilor.

Acum întreaga secție de Interne este dezinfectată, tot personalul este testat, iar medicul care a externat pacientul este supus unei proceduri interne si probabil va da și explicații în fața procurorilor pentru că a fost depusă o plângere la adresa sa și a Spitalului de rudele victimei care a murit acasă, după cum a confirmat managerul SJU.

”S-a deschis o anchetă internă pentru nerespectarea procedurii, pentru că pacientul trebuia să rămână internat până era situația lui medicală clară. O să vedem ce va reieși din anchetă și de ce nu a fost transferat la Boli Infecțioase. Pacientul a completat declarația pe propria răspundere și nu era unul care să se încadreze în definiția de caz. Nu a fost în străinătate, nu a luat contact cu nimeni care s-a întors. Medicul are voie să lucreze, nu e stabilită nicio culpă medicală”. a mai adaugat Lazany.

Întrebat daca il ingrijorează situația Lazany a răspuns: ” Categoric, ma ingrijoreaza, pentru ca lucrurile pot sa degenereze, cadrele medicale infectate au familii, le pot molipsi la rândul lor și așa se răspândește infecția.

Managerul a mai spus și că după această experiență le-a cerut medicilor să trateze  fiecare caz ”cu prevedere maximă, sa trateze fiecare caz ca și cum ar fi un posibil caz de Covid 19”.

Lazany a mai spus și că în acest moment există 13 persoane internate la Spitalul de Boli Infecțioase cu diagnostic de infectare cu Covid 19: celor două cadre medicale: medicul de la Năsăud și infirmiere de la Bistrița mai există încă o infirmieră tot de la Infecțioase confirmata ca infectată. Alte patru persoane internate la Terapie intensivă sunt suspecte ca au contactat boala.

Share.

About Author

Lasă un comentariu