Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un medic anestezist bistrițean a inițiat o petiție semnată de zeci de medici: cere tratarea formelor ușoare de Covid 19 acasă sau în izolare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O petiție inițiată de medicul anestezist bistrițean Anca Moldovan pe site-ul petiții online.ro și care cere schimbarea strategiei de tratare a cazurilor de Covid 19 în România, a fost semnată până acum de zeci de medici.

Anca Moldovan, un anestezist care a lucrat 12 ani în Franța și s-a reîntors în Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud anul trecut împreună cu soțul ei, un reputat chirurg propune ca autoritățile medicale să schimbe abordarea și să permită tratarea sau izolarea acasă a pacienților infectați cu Covid 19 care au forme ușoare sau asimptomatice, dar care pot fi o sursă de infecție a medicilor și pacienților din Spitalele de Urgență, care au imunitatea scăzută. Ea le solicită semnătura colegilor din sistemul medical:

Medicul anestezist spune și că tratarea în spitale a cazurilor ușoare este  greșeală gravă pe care alte țări o regretă acum și pe care o plătesc scump. ”Dragi colegi, suntem toți victime potențiale, la fel ca si pacienții noștri, în fața acestui virus pentru care nu avem un tratament real, despre care nu știm mare lucru in materie de combatere, de imunitate reziduală si mai ales de urmări la distanță. Avem mulți colegi de peste tot care sunt contaminați si care nu se știe cum vor încheia acest meci. Din punct de vedere medical consider că spitalizarea pacienților suspecți sau pozitivi asimptomatici sau cu simptomatologie frustă este o greșeală gravă și pe care alte țări mai evoluate dpdv medical decât noi au regretat-o si încă o plătesc! Va propun sa semnăm o petiție prin care sa cerem celor care dispun iresponsabil de viețile noastre si ale pacienților sa schimbe “ordinele” si sa lase pacienții aceștia la domiciliu sau in izolare. Dacă sunteți de acord cu mine, va rog semnați” scrie dr.Anca Moldovan în preambului petiției. Anestezista scrie că viața celor din corpul medical este pusă în pericol de decizii luate peste capul profesioniștilor din sănătate și care în alt țări s-au dovedit greșite. Decizia de a interna, sub incidența legii penale chiar și pe ”suspecții” de coronavirus care nu pot fi testați rapid, dar care pot deveni pozitivi în contact cu alți pacienți, e una dintre acestea. Medicul anestezist face un apel către autorități pentru a economisi resursele materiale și umane pentru ce va urma.

”Tratați ca în Veneto, nu ca în Lombardia”

De altfel soțul anestezistei chirurgul Sever Moldovan, care  a semnat și el petiția face și o mențiune suplimentară: ”Doresc gestionarea pandemiei Covid 19 ca în Veneto nu ca în Lombardia”  a scris chirurgul. Diferența dintre abordarea cazurilor de coronavirus în cele două provincii din nordul Italiei a fost esențial diferită, iar rezultatele fiind cu totul altele: în timp ce în Lombardia au fost internate 65 % din cazuri, în Veneto au fost internate 20% dintre cazuri, cele cu evoluție medie și gravă.  În Veneto s-a testat masiv de la primele cazuri, în Lombardia, nu, arată o analiză a jurnalistilor de la Financial Times: ” în vreme ce Lombardia are  mortalitate de 17 % , în Veneto, mortalitate a fost de 5%. Adică în Lombardia la 49118 de oameni infectați au murit 8656. În schimb în Veneto din 10824 de oameni infectați au murit doar 607” arată analiza Financial Times. Iar Guvernatorul din Veneto, care a fost consiliat de un reputat virusolog spune că diferența față de Lombardia a fost exact numărul de cazuri spitalizate, cei cu forme medii și grave.

În România, dimpotrivă într-un așa numit scenariu 4 când se vor umple spitalele cu bolnavii de COVID este prevăzută posibilitatea tratării celor cu forme ușoare la domiciliu.

Medicul legist doctorul Codrin Rebeleanu, unul dintre cei care a semnat petiția recomandă semnarea documentului mai ales pentru că ”este perfect argumentată medical”. O redăm în continuare integral:

”Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata toamnei”..

Corpul medical al SJU Bistrița va saluta si va dorește multa sănătate!
… pe care o dorește atât pacienților, cat si tuturor colegilor din sistemul medical si care
sănătate si chiar viața este pusa in grav pericol de unele din deciziile luate peste capul
profesioniștilor din sănătate (probabil din rațiuni populiste…), decizii care in tari cu un sistem de sănătate mai evoluat decât cel romanesc s-au dovedit a fi profund greșite.
Mă refer la decizia de a interna cu orice preț cazurile cu simptomatologie frusta suspecte de Covid19 (sub amenințarea incidentei penale!!!!), pe care in momentul de fata nu le putem testa si care poate ca nu se vor dovedi pozitive inițial, dar in contact cu alți suspecți se pot pozitiva ca urmare a contactelor din secția unde au fost reținuți.
Astfel creste numărul celor infectați, creste probabilitatea ca unii dintre pacienți sa dezvolte forme grave si scade dramatic disponibilitatea paturilor de spital pentru cazurile care chiar au sau mai bine zis vor începe sa aibă nevoie reala de îngrijire si supraveghere medicala competenta.
Soluția adoptata de celelalte tari, după ce au realizat care sunt urmările internării
nediscriminative a pacienților asimptomatici sau cu simptomatologie redusa, a fost ca aceștia sa se autoizoleze la domiciliu sau in zone organizate de carantina, unde sa se trateze conform indicațiilor primite, revenind pentru internare doar in momentul in care simptomatologia devine severa, ținând legătura telefonic cu medicii de familie.
Un ultim argument în favoarea acestei petiții, îl reprezintă sfatul specialiștilor din domeniu care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de COVID-19, iar vârful acesteia la noi în țară este estimat a avea loc în perioada următoare de timp.
Deci ar trebui sa ne economisim resursele si forțele medicale pentru ceea ce urmează sa se abată asupra sistemului medical românesc si respectiv asupra SJUB, mai ales având în minte exemplele Italiei, Franței si, mai aproape al Sucevei, al Devei.
Atâta vreme cat nu se pot face teste cu rezultat rapid pentru toți pacienții internați, jocul de-a contagiunea nu aduce decât neajunsuri, pericole pentru pacienți si corpul medical si irosire de resurse si forte!” 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu