Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița face oficial teste pentru Covid 19. Aparatul DSP-ul operat de un biochimist egiptean și doi voluntari testează de marți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prefectul Stelian Dolha a anunțat  marți seara că aparatul Real Time PCR de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, cel pentru care s-a obținut acreditarea Ministerului Sănătății la începutul săptămânii a realizat ieri primele testări oficiale, iar rezultatele au fost validate în totalitate de un laborator de la Cluj care a testat în paralel.

Este vorba de trei rezultate pozitive (adică persoanele testate sunt infectate cu Covid 19), 6 negative și unul neconcludent, din cauza probei prelevate: Avem astăzi, la o zi de la acreditarea de către Ministerul Sănătății și primele rezultate ale laboratorului DSP Bistrița-Năsăud, pentru aparatul Real Time PCR în cazul a 9 pacienți. Este vorba de teste realizate în paralel cu un laborator clujean cu experiență în testarea pentru Covid 19. După ce echipa de la DSP Bistrița a finalizat cele 9 teste, au venit în această seară și rezultatele testării paralele de la laboratorul clujean, care au validat practic integral rezultatele obținute de echipa de la Bistrița. Din cele 9 probe prelevate de la tot atâtea persoane s-au obținut 3 rezultate pozitive, 5 negative și unul neconcludent. Rezultatul neconcludent obținut atât de laboratorul de testare de la Cluj cât și de cel de la Bistrița pe mostrele prelevate de la același pacient nu înseamnă altceva decât că încărcătura virală a probei a fost prea mică și că este nevoie de repetarea testării.”.

Dolha, care s-a implicat în transferarea aparatului cumpărat în decembrie de DSVSA la DSP, achiziționarea de kit-uri, pentru care a găsit inițial o formulă privată, dar și în găsirea echipei de specialiști care să poată opera pe aparatul de testare moleculară, în condițiile în care conducerea DSP Bistrița-Năsăud  anunțase inițial Ministerul Sănătății că nu are personal de specialitate, le-a mulțumit celor trei noi specialiști, între care doi voluntari și un biochimist egiptean care au acceptat să se implice:

Miercuri echipa de testare pentru Covid 19 de la DSP Bistrița formată din doctorul în biochimie Mohamed Attya, biochimiștii voluntari Alina Rus și Vlad Andrei Moldovan, alături de medicul de laborator al DSP, Felicia Borgovan va testa 10 mostre de la 10 persoane, iar capacitatea de testare va crește progresiv de la o zi la alta. Le mulțumesc tuturor pentru efortul susținut pe care l-au făcut în aceste ultime zile și pentru determinarea de a lupta în prima linie a frontului anti Covid 19” a mai scris prefectul Stelian Dolha în postarea sa.

Share.

About Author

Lasă un comentariu