Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

La loc comanda acordul MAI-BOR după intervenția președintelui: care sunt noile reglementări pentru Sarbatorile Pascale

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat miercuri seara renunțarea la acordul încheiat cu o seară înainte cu Patriarhul Daniel și a comunicat termenii unui nou acord încheiat cu Biserica Ortodoxă Română  legat de modul în care se vor desfășura sărbătorile pascale anul acesta. Vela nu a făcut nicio referire la președintele Iohannis care a cerut Guvernului să renunțe la acord și a precizat că a fost încheiat  “în urma discuțiilor și îngrijorărilor din spațiul public legate de riscurile epidemiologice în creștere pentru perioada următoare”.

Noile prevederi ale acordului MAI-BOR prevăd că slujbele de Paşte se vor desfăşura fără participarea credincioşilor,  iar pâinea sfințită (Paştile) și Lumina sfântă vor fi distribuite la locuințele oamenilor de către clerici şi voluntarii din parohii, dar nu mai mult de 5 persoane, în zilele de vineri şi sâmbătă şi în prima zi de Paşte, la solicitarea credincioșilor. Voluntarii vor purta, obligatoriu, măști și mănuși. Pentru scările de bloc va fi desemnat un singur reprezentant, care le va distribui celorlalți iar locatarii caselor vor primi primi pâinea sfințită sau Lumina “din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă”.

Cum arată noul acord ministrul de Interne- Patriarhul Daniel:

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

 1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
 2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 -12.00, la solicitarea credincioşilor.
 3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.
 5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
 6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
 7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”.

Inițial  acordul MAI-BOR, criticat de președintele Iohannis prevedea că românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi “pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari. Decizia a inflamat opinia publică și l-a făcut pe  președintele Iohannis să ceară Guvernului să revină asupra acordului de marți pentru că ”nu este momentul pentru relaxare acum”.

 

Share.

About Author

2 comentarii

 1. Balan Marius -Horea în

  La loc comanda ! Va rugam lasati fotoliul liber la MAI asa cum l-a lasat si Carmenuta Dan , secretara de scoalka de la Videle care a gazat Diaspora. Ca si militar in rezerva cu grad de Plut. Adj.de Infanterie imi dau seama ca sunteti paralel cu ordinele militare si functia primita. Si seful sindicatelor Politistilor domnul Coarna va cere urgent DEMISIA. Cu astfel de balbaieli si inca vreo doua, trei bagati PNL-ul in palant. Si zau ca nu e bine !

 2. Beznă și lumină în

  Hai, bistrițeni, lăsați în bernă steagul,
  S-avem prohoduri multe ca Reteagul
  Și să călcăm pe moarte cu țârcovnici
  Vorbind în limbi ca pastorii habotnici.
  Cu lingura de lemn bătând castroane
  Să fim scutiți de flori sau de coroane,
  Să n-avem nici coșciug și nici tămâie,
  Să mergem în mormânt ca o momâie,
  Să ne absoarbă, precum niște hapuri,
  Groapa comună, simplu, fără prapuri.
  Posedați de diavoli sau iubiți de sfinți
  Vom renaște-n doctori fără de arginți.

Lasă un comentariu