Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Circ politic la Bistrița, via PSD pe număratul minutelor în care s-a obținut o aprobare pentru al doilea aparat de testare Covid 19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Câte zile și minute i-au trebuit unei dosar de autorizare pentru aparatul de testare Covid 19, cumpărat de Spitalul Județean,  ca să facă drumul Bistrița-București și mai ales retur, face obiectul unei dezbateri care a încins spațiul public după sărbătorile de Paști, pornită după o scrisoare deschisă a președintelui PSD.

Radu Moldovan a publicat luni seara  în a doua zi de Paște pe pagina sa de socializare, o scrisoare adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru în care-i cerea demiterea unui secretar de stat, Andrei Baciu, pe motiv că nu ar fi semnat destul de repede avizul pentru funcționarea aparatului, pentru care Spitalul trimisese actele în după amiaza zilei de 9 aprilie, potrivit declarațiilor sefului PSD. În paranteză fie spus șeful PSD BN e la a doua scrisoare deschisă  în ultima lună și jumătate adresata unui ministru, după ce în 16 martie i-a scris ministrului de interne Marcel Vela să-i spună să deblocheze un aparat PCR aflat în proprietatea DSVSA. Aparatul care urma deja să fie transferat a fost pregatit pentru punerea in funcțiune, moment în care Moldovan s-a răzgândit și a anunțat că Spitalul cumpără propriul aparat, cu 700 000 de lei.

5 zile lucratoare-termen nerezonabil pentru PSD, care cere demisii. Motivațiile cererilor-bizare

După scrisoarea trimisă lui Nelu Tătaru,  surpriză, documentele avizate s-au dovedit că erau deja trimise spre Monitorul Oficial alături de a altor aparate din țară. În loc ca acreditarea să calmeze spiritele, tirul PSD a continuat și mai virulent. PSD BN prin deputatul Daniel Suciu dar și printr-o  consiliere a șefului județean al PSD,  cu funcție în partid, s-a apucat să ceară demisia prefectului Stelian Dolha, a secretarului de stat de la Justiție, bistrițeanca  Diana Morar, cea care și-a donat salariul pe martie pentru a cumpăra kit-uri pentru PCR-ul de la DSV și a secretarului de stat de la Sănătate, Andrei Baciu, care n-ar fi semnat ordinul destul de repede pentru acele cronometrului PSD. Nu e clar de ce i-au cerut și demisia secretarului de stat de la justiție, probabil pentru că nu și-a donat salariul pe aprilie pentru kit-urile pentru aparatul Spitalului (?!).

Iar tot zbuciumul a apărut  în condițiile în care, potrivit prefectului Dolha de la depunerea actelor, într-o după amiază de joi, 9 aprilie, Ministerul a avizat în 6 zile lucrătoare, cu o procedura în mai multe etape actele aparatului ( n.n în realitate sunt chiar 5: vineri, 10 aprilie, luni, 13 aprilie, marți, 14 aprilie, miercuri 15 aprilie, joi, 16 aprilie, pentru că vineri, 17 și luni, 21 au fost zile oficial libere).  În oglindă, pentru celălalt aparat din județ, cel al DSP,  avizat deja de o săptămână, din 13 aprilie , actele ar fi ieșit din Ministerul Sănătății după 30 de zile de avizare, iar cei din PSD pretind că acesta ar fi fost favorizat de prefect.

”Sabotaj” au strigat cei de la PSD BN : ” Prefectul și secretarii de stat nu s-au mișcat la fel de repede pentru aparatul cumpărat din banii Spitalului Județean, via Consiliul Județean ca și în cazul celui de la DSP achiziționat de la DSV. ” E o cronologie a incompetenței” pretinde pe facebook fostul ministru al Dezvoltării din guvernul Vioricăi Dăncilă, Daniel Suciu, care susține că ar fi fost cu totul 10 zile, dar dă exact același interval, mai puțin că a fost  un weekend plus Sărbatorile Pascale. Adică tot cinci zile  cu totul. Pentru dramatismul narațiunii, într-un interval în care specialiștii RT PCR DSP testau deja in paralel cu laboratorul de la Cluj pentru validare, numărul testărilor era constant, iar rezultatele soseau in 24- cel mult 48 de ore, Suciu a introdus un scenariu bizar cu intervenții în diagonală pe la deputați UDMR, miniștri, etc. Miza furtunii într-un pahar cu apă: sa arate, chiar și forțat, că PSD poate și PNL pune bețe în roate.

Prefectul către PSD și acoliți: ”ieșiți din logica de conflict. Interesul e să depășim această cumpănă”

După seria de atacuri, care au venit exact când cele două PCR-uri, operaționalizate cu laboratoare, personal specializat și aprobări,  prefectul Stelian Dolha le-a cerut într-o postare pe facebook să termine cu conflictele false : ”Haideți să ieșim din logica unui conflict alimentat de o lună încoace de unii și de alții, cu tot soiul de interese. Le reamintesc că alegerile sunt departe, foarte departe și ne despart de ele o cumpănă pe care trebuie să o trecem cu bine, cu toții. Haideți să ne concentrăm pe ce avem de făcut, că pentru bătălii politice veți avea suficient timp, DUPĂ. Din punctul meu de vedere NU exista și nu a existat nicio competiție pentru aparatul/aparatele de testare din județ și pentru fiecare dintre cele două aparate, deja funcționale am făcut tot ce mi-a stat în putință și probabil mai mult decât atât,  dată fiind situația cu totul specială în care ne aflăm. Dolha a mai scris  și că în calitate de prefect al județului Bistrița-Năsăud si presedinte al CJSU  gestionează în egală măsura orice situație epidemiologica sau situație specială din județ, ”fie ca a aparut în Spitalului Judetean ( care vă reamintesc se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății în perioada stării de urgență) fie la nivelul unei comunități din județ.”

.

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Evanghelia după Iuda în

  Frescă născătoare de minuni
  Tu ne scoate țara din genuni,
  Să tăiem de Paște berbecuții,
  Să poftim la masă andreicuții,
  Să vină la praznic toți pimenii,
  Să punem în posturi seimenii,
  Să chemăm urgent urs aurelii,
  Popii ce cântau ca menestrelii,
  Declarând precum politicienii,
  Ce mult prețuiesc ‘scariotenii.

Lasă un comentariu