Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Legea deputatului Cristina Iurișniți, cea care a stârnit reacția vehementă a Bisericii Ortodoxe, susținută de judecătorul Cristi Danileț

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Judecătorul clujean Cristi Danileț s-a poziționat în favoarea legii care prevede necesitatea orelor de educație pentru sănătate, inclusiv a celor de educație sexuală, inițiată de deputatul Cristina Iurișniți și criticată recent, vehement, de Biserica Ortodoxă Română.

Într-o postare pe pagina sa de facebook cunoscutul judecătorul și-a exprimat surprinderea față de critica exprimată de BOR la adresa unei legi  deja apărute în Monitorul Oficial  și spune că este de neacceptat ca Biserica Ortodoxă sa-i spună Parlamentului ce legi să dea sau nu, ignorând principiul separației puterilor în stat: ”Nu este pentru prima dată când BOR încearcă să impună legi: reacții asemănătoare a mai avut cu prilejul abrogării infracțiunii privind relațiile între persoane de același sex acum 20 de ani, a infracțiunii de prostituție acum șase ani, sau la referendumul pentru căsătorie de acum doi ani – toate decise, până la urmă, contrar poziției BOR” .

Judecătorul care este si co-autorul unui manual de educație juridică și promovează intens nevoia educației juridice spune și că e uimitor modul în care BOR ignoră realitatea: ”Este uimitor că BOR nu vrea să accepte că azi copiii au acces cu un singur click la orice informație, cele privind viața intimă stârnind o curiozitate maximă tocmai din cauză că aceste aspecte sunt încă ascunse în multe familii. Este revoltător că BOR consideră afectată inocența copiilor care vor afla că nu sunt aduși cu barza în familiile lor, dar nu este deloc îngrijorată cu privire la cei 1042 minori traficați, 654 minori folosiți în filme și fotografii pornografice, 1551 minori abuzați sexual, 337 violatori minori la care fac referire statisticile oficiale din ultimii cinci ani?” scrie judecătorul.

Pe pagina sa de facebook Cristi Danileț a avut un schimb de replici cu deputatul Cristina Iurișniți, inițatoarea proiectului, căreia i-a scris că o susține în totalitate pe această lege.

Ce replică a dat deputatul USR Bisericii Ortodoxe  

Cristina Iurișniți a transmis un drept la replică la poziția BOR care susținea într-un comunicat de presă că proiectul ar fi un atentat la inocența copiilor. ” Asistăm din partea Patriarhiei la un discurs prin care se încearcă denaturarea rațiunii care a stat la baza elaborării și adoptării legii 45/2020 precum și la încercarea de a induce în eroare opinia publică cu privire la rolul esențial pe care actuala reglementare îl are în ceea ce privește drepturile și interesele legitime ale elevilor din România” scrie Cristina Iurișniți. care adaugă: . ”Dar BOR nu este la prima încercare de acest gen având în vedere că m-am luptat 3 ani cu multe ONG-uri retrograde care făceau parte din Coaliția pentru familie și care erau susținute de BOR, împotrivindu-se vehement fără argumente viabile ideii de Educație pentru sănătate în școli  text normativ prezent in legislație  încă din 2004!..Nu pot să nu îmi exprim îngrijorarea cu privire la modul în care conducerea Patriarhiei se preocupă din ce în ce mai mult de agenda de lucru a Parlamentului, în loc să își desfășoare activitatea în limitele de competență conferite de Statutul care o reglementează, într-un stat laic, de drept! a mai spus deputatul.

Această reglementare vine în contextul în care România se află pe primul loc în clasamentul statelor Uniunii Europene la nașterile în rândul adolescentelor. (studiu Eurostat 2019). Mai mult, 10,6 % dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite 10,6%  dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani  au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide,  dintre care 7.547 au ales să întrerupă  sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privință (conform indicatorilor europeni ECHI). Nu trebuie să uităm că în 2019 România a ocupat locul doi la nivel European în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor! Totodată, Organizația Mondială a Sănătății arată că România se confruntă cu o rată ridicată de morbiditate și mortalitate generate de lipsa unui comportament alimentar optim. Iată așadar că Educație pentru sănătate care include elemente cu privire la educația sexuală, educația nutrițională, prevenție și norme de igienă trebuie să reprezinte nu numai o prioritate a sistemului educațional din România, dar și o necesitate reclamată de datele statistice alarmante care ne arată cât de expuși pericolelor sunt copiii noștri” mai scrie Cristina Iurișniți.

Legea inițiată de deputatul Cristina Iurișniți  și care promovează  impunerea educației pentru sănătate în școli a fost promulgată de președinte în 5 aprilie.

Share.

About Author

Lasă un comentariu