Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Justiției cere exit-ul lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Ce spune secretarul de stat Diana Morar despre demers

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader cel care a cerut printr-un raport demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror sef al DNA este pe punctul să-și piardă calitatea de membru al Comisiei de la Veneția, după ce chiar țara care l-a trimis acolo, România o va cere prin intermediul unei cereri făcută de Guvern.

Secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Diana Morar a scris  în această seara pe pagina sa de facebook că ministrul justiției, Cătălin Predoiu va înainta o cerere premierului pentru formularea solicitării revocării lui Tudorel Toader către Comisia de la Veneția și că solicitarea este direct legată de decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi: ”În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”  a scris secretarul de stat de la Justiție pe pagina de facebook.
Diana Morar a precizat și că mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, chiar în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției, cu alte cuvinte ministrul PSD și-a dat singur mandat de prelungire pentru continuitate la Comisie.

Laura Codruța Kovesi a obtinut astăzi câștig de cauză în procesul intentat României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru revocarea din funcția de procuror șef  al DNA fără respectarea dreptului la apărare, revocare cerută de ministrul de justiție de atunci , Tudorel Toader, pentru ”20 de acte și fapte” imputate acesteia, în realitate o colecție de narațiuni în 36 de pagini, cu valoare juridică discutabilă. După ce președintele nu a semnat într-o primă etapă demiterea acesteia, CCR, sesizat să se pronunțe, a dat o decizie de obligare a președintelui  Iohannis de a semna revocarea. În decizia de astăzi CEDO i-a dat câștig de cauză actualului procuror șef european pe motiv că i s-ar fi încălcat dreptul la liberă exprimare și accesul la justiție.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -Horea în

    Tudorel a IEVALUAT gresit situatia ne spune CEDO. De aceea el trebuie indesat in cel mai ruginit container din IASI si trimis la reciclare . DEFINITIV !

Lasă un comentariu