Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Inițiativă UDMR pe punctul să ajungă lege: aleșii locali să aibă mandat de 5 în loc de 4 ani ani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O inițiativă legislativă ar putea prelungi mandatul primarilor, al președinților de consilii județene și al consilierilor locali și județeni aleși la alegerile locale din 2020 de la 4 la 5 ani.

Proiectul de lege, inițiat de UDMR a fost aprobat  tacit de Camera Deputaților (adică fără dezbatere și fără adoptare în plen) și a trecut astăzi deja de hopul principal din Senat: comisia de administrație publică. Această comisie,  care e esențială pentru proiect a dat raport de admitere, ceea ce-l trimite la votul din plen, direct cu propunere de aprobare. De menționat că cei din Consiliul Legislativ i-au dat aviz favorabil, însă doar pe tehnică legislativă, cu mențiunea că nu se poate pronunța pe fond, însă Consiliul Economic și Social l-a respins invocând lipsa justificarii de prelungire a mandatului aleșilor locali, dar și o decizie a CCR din 2012 care stipulează că nu se pot aduce modificări legilor electorale cu mai puțin de 1 ani înaintea alegerilor. Interesant este și că Guvernul nu s-a opus proiectului, iar in loc de aviz, favorabil sau nefavorabil a lăsat decizia în coadă de pește, cu precizarea: ” Parlamentul să decidă”

Senatorii PSD, UDMR și un neafiliat, fost ALDE din comisia senatorială de administrație publică au votat pentru , în timp ce USR cu un singur senator în comisie a votat împotrivă, iar PNL, tot cu un senator, s-a abținut. Ciudat este și că proiectul legislativ impune creșterea duratei mandatului începând cu aleșii care își vor începe mandatul după alegerile locale din 2020., și nu din 2024, așa cum ar trebuit.

Citiți aici cum arată proiectul: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=12&an=2020

Mandatul actualilor aleși, care urma sa se încheie în primele zile din iunie a fost prelungit din cauza pandemiei și deocamdată nu se știe până când. În cumpănă este și autoritatea ce va stabili data alegerilor. Prerogativă a Guvernului până acum, decizia stabilirii datei alegerilor ar reveni Parlamentului, după ce majoritatea parlamentară a reușit să-și treacă o lege care-i dă Legislativului prerogativa fixării datei. Legea în cauză a fost atacată însă la CCR.

Share.

About Author

3 comentarii

 1. PSD-istii care detin majorotatea primăriilor si consiliilor judetene nu se lasa asa de usor dusi de la ciolan. PSD și aliații săi din Parlament au adoptat, săptămâna trecută, o modificare la ordonanța de urgență prin care au fost amânate alegerile locale. Noua prevedere stabilește că data la care se vor desfășura alegerile locale va fi decisă de Parlament, iar nu de Guvern, ca până acum. Si asta nu e totul. In parlamentul României, o nouă cârdăsie dintre PSD si UDMR apare la orizont . Proiectul de lege care prevede majorarea mandatelor aleșilor locali – primari, președinți de consilii județene și consilieri – de la patru la cinci ani, inițiat de UDMR și a trecut de Camera Deputaților prin adoptare tacită si a ajuns la Senat. Raportul de admitere a proiectului de lege a fost adoptat, în comisia de la Senat, pe 18 mai, cu voturile PSD, UDMR și ALDE, în vreme ce liberalii s-au abținut, iar USR a votat împotrivă. Astfel, Legea, care a trecut tacit prin Camera Deputaților, în urmă cu o lună, va intra în plenul Senatului pentru dezbatere și vot.
  Dacă legea va fi adoptată și promulgată, noile mandate de cinci ani vor intra în vigoare după alegerile locale din acest an.
  Inițiatorul actului normativ (UDMR,) a susținut că în cei patru ani de mandat, primarii și președinții de consilii județene nu au timpul necesar pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele pe care le demarează (adică nu pot fura destul).

  • Simona Bozbici în

   Partea tehnica cu detalii din proiect am scris si noi. De ce ati simtit nevoia sa mai scrieti odata folosind alte surse? Credeti-ne pe cuvânt sau pe verificate, ne-am documentat direct de la sursă (adica din proiectul de la Senat) n-am scris cu copy-paste după altii din presa centrala. De aceea v-am ruga sa nu reproduceti din alte publicatii in acest online nici macar la comentarii. Multumim frumos

 2. Balan Marius -Horea în

  Tupeu de borfasi pusi pe capatuiala ! Partidul VERDE se mira si cere ca alegerile locale si parlamentare sa fie facute online. Si semnaturile injumatatite si stranse tot online. Asa cum Parlamentul poate lucra si vota online si cetatenii trebuie sa aiba acelasi statut. Si scoala se tine tot online .Totusi personal ca o opine separata , acuma este momentul ca dreapta sa conditioneze marirea mandatului la 5 ani doar daca vor avea loc doua tururi de scutin pt. functia de primar. Si cei mici trebuie sa aiba o sansa . PUNCT !

Lasă un comentariu