Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ”Transparența decizională e doar de ochii lumii. Doar 23 % din consiliile locale din județ postează hotărârile de Consiliu Local

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți acuză conducerile Unităților administrativ teritoriale de lipsă de transparență în relațiile cu publicul, după ce a constat că extrem de puține publică hotărârile de consiliu local pe site.

Angajații biroului parlamentar al deputatei au făcut o analiză a modului în care UAT-urile din Bistrița-Năsăud respecta transparența adminstrativă iar concluzia a fost că doar 31 % publică pe site hotârârile și un procent și mai mic (23%) publică proiectele înaintea votului: ” Deși legislația română în domeniul transparenței decizionale prevede obligativitatea din partea tuturor unităților administrativ-teritoriale de a face publice toate hotărârile de consilii locale, foarte puține dintre aceastea se conformează reglementărilor legale în vigoare.           În urma unei analize, efectuate de către biroul parlamentar al Uniunii Salvați România Bistrița-Năsăud, s-a constatat că dintre cele 62 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ, doar 19 (31%) dintre ele își publică hotărârile de consiliu local (HCL) pe site-urile de internet și un număr și mai mic, de doar 14 UAT-uri (23%), publică și proiectele de HCL.” scrie deputatul într-un comunicat de presă.

Norme vechi de 21 de ani, respectarea e opțională 

Analiza Biroului Parlamentar mai arată și că doar 53 din 64 primării din județ au, măcar, un site funcțional: ” Procentele sunt descurajatoare, având în vedere că norme legale în acest sens au fost adoptate încă de acum 21 de ani! Și asta în condițiile în care, totuși, 53 de primării (adică 85%) au un website funcțional și alocă inclusiv resurse financiare consistente în această direcție (mentenanță, administrare conținut).”     Ce spune însă legea: ”Potrivit reglementărilor legale, prevăzute la articolul 4, alineatul b), precum și la articolul 13 din Legea nr. 52 din 2003, autoritățile administrației publice locale au obligația de a publica rapoartele anuale de transparență decizională. Aceeași obligație există și în temeiul art. 5 alineatul 3 din Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informații de interes public.         De asemenea, Guvernul României a adoptat Procedura din 3 iulie 2019 de organizare și publicare a monitoarelor oficiale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în format electronic. La o simplă verificare prin sondaj a acestor monitoare oficiale locale, se poate constata că o foarte mică parte dintre acestea funcționează efectiv!”  a constatat Cristina Iurișniți”.

Deputata i-a cerut prefectului să intervină și să impună primăriilor respectarea legii: ”Pentru intrarea în legalitate, am solicitat Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, la finele săptămânii trecute, prin Biroul parlamentar al Uniunii Salvați România, ca în temeiul art. 249–276 din Codul Administrativ, precum și ale art. 241 alineatul 1, în special litera d), exercitarea fără întârziere a atribuțiilor în sensul obligării primăriilor din județ să publice Hotărârile de Consiliu Local adoptate, precum și proiectele de HCL de pe ordinea de zi, anterior ședințelor de consiliu local.    Este inadmisibil ca, deși există legislație în domeniu de mai bine de două decenii, în toată această perioadă cheltuindu-se anual sume importante de bani pentru transparența decizională la nivel local, aceasta să lipsească cu desăvârșire în cele mai multe cazuri, iar în altele să fie făcută la modul superficial, doar „de ochii lumii”.

Considerăm că este esențial și în beneficiul real al cetățenilor ca toate aceste neajunsuri să fie remediate în cel mai scurt timp, prin obligarea UAT-urilor să intre în legalitate de îndată!

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius -Horea- VERZII de Bistrita-Nasaud în

    Doamna Deputat ! Transparenta decizionala o gluma proasta la B-ta. stiti ce imi raspundea de fiecare data cand aveam ceva de zis in CL tov primar cretu ? Sa stau acolo cuminte in spate pe scaunele rosii ca ei aici au primit votul dat de o majoritate care le-au insuflat increderea ca ei le stiu pe toate si ca le reprezinta foarte bine aspiratiile si increderea acordata. Numai ca cei care au votat pesede+alde+ udemere nu au fost in viata lor sa isi urmareasca alesii macar 5 minute sa vada cum lucreaza si in ce hal dezbat niste aspecte privind cheltuirea banului public. Ce descentralizare vreti cand va dau doar un singur exemplu de cum se lucreaza in CL si Primarie. Bunaoara la dezbaterea publica pe proiectul inutil, had si dement de mineralizare a Pietei Centrale, primarul comunist a ascuns vederii noastre a publicului format din 10 persoane, a ascuns celelalte patru proiecte alegand dupa pixul sau unul singur, cu de la sine putere si gust indioielnic. Cand VERZII impreuna cu USR si PMP vor fi capabili sa se adune la o singura masa atunci poate ca vom reusi niste schimbari majore in actul administrativ-decizional. Daca nu nici vorba din ceea ce va doriti.

Lasă un comentariu