Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce măsuri de susținere a angajaților și firmelor pregătește Guvernul. Ce a anunțat premierul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premierul Ludovic Orban a vorbit într-o declarație de presă, miercuri seara, de un plan de ajutorare a angajaților și angajatorilor , dar și despre un plan de reconstrucție a României .

Orban a amintit despre noul pact european prin intermediul căruia țările membre pot să acceseze sume importante destinate susținerii active a firmelor și angajaților, cu condiţia oferirii unor garanţii. ”În ceea ce priveşte România, ţara noastră trebuie să ofere o garanţie de până la 4 milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre – sigur în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective – de o sumă între 3 şi 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde”, a spus premierul.

Premierul a dat indicii despre cum vor fi folosiți acești bani fără să intre în prea multe detalii: în principiu pentru firmele care-și recheamă angajații din șomaj tehnic se va acorda pentru o perioadă  până  la 41,5 % din salariul brut, iar pentru angajarea tinerilor, dar și a seniorilor aflați înaintea pensiei alte forme de măsuri active: „În primul rând pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile după data de 1 iunie vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de până la 41,5 la sută”, a anunţat premierul.

Orban a anunţat că, potrivit evaluării Guvernului, există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, la aproape 350.000 de români li s-a încheiat contractul de muncă, iar între 300.000 şi 350.000 de români s-au întors în ţară şi vor fi în căutarea unui loc de muncă.

Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activităţii angajaţilor din companiile care au fost afectate de măsurile de restricţie sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajaţi. Vom acorda o un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetăţeni de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi sau persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a anunţat că pentru aceste categorii vor fi dezvoltate instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, dar vor exista măsuri de susţinere şi pentru zilieri, în acest caz urmând să fie adoptat un act normativ.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu