Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Atenționare prin sistemul european de alertă: măști de protecție- produs periculos. Ce informații are OPC BN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O alertă sosită ieri prin sistemul european de avertizare RAPEX atrage atenția că există la comercializare inclusiv în România, măști care au fost trecute pe lista de produse periculoase de organismele europene de control.

Președintele ANPC România Paul Anghel atrage atenția pe pagina sa de facebook că modelele care sunt trecute în  lista de produse periculoase de RAPEX au o capacitate de filtrare insuficientă și nu se adaptează corespunzător pe față. De asemenea Anghel  susține și că o cantitate excesivă de particule poate trece prin aceste măști care ar expune astfel riscului  de infecție cu noul coronavirus: ”ATENȚIE: Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase.Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar maștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție” transmite pe facebook oficialul ANPC.

Întrebat de internauți dacă se referă doar la măștile medicinale, șeful Protecției Consumatorului spune că doar la această categorie face referire pentru că așa numitele măști de față nu au niciun rol de protecție și ii invită pe consumatori să afle de pe etichetă: ”despre asta e vorba….exista din păcate și măști denumite “de față” de asemenea fără nici un rol de protecție. Haideti sa citim cu atentie eticheta, sa ne informam și sa cumpărăm in deplina cunoștința de cauza.” este răspunsul lui Anghel.

OPC BN nu a găsit măști cu probleme în vânzare

Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud nu a găsit deocamdată, la vânzare, măști din categoria celor semnalizate prin RAPEX. Potrivit inspectorilor  OPC BN cu care a stat de vorbă reporterul Bistrita Express oficiul județean a făcut un control tematic în cursul lunii mai, însă nu au fost găsite măști din categoriile semnalate acum  prin RAPEX : ” am primit codurile de produs, nu au existat în magazinele pe care le-am verificat noi” explică inspectorii OPC. La vremea controlului inspectorii bistrițeni ai OPC au dispus retragerea unor produse neconforme din cele 16 magazine controlate: ” am verificat conformitate cu eticheta și am găsit măști expirate, unele din 2017. Recomandăm consumatorilor să consulte eticheta atunci când cumpără măști de protecție ” spun inspectorii bistrițeni.

Share.

About Author

Lasă un comentariu