Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți reacție la adresa postărilor vloggerului care a inflamat rețelele de socializare: ”Derapajul lui nu poate rămâne nepedepsit. Salut autosesizarea autorităților”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președinta Comisiei pentru Egalitate de Sanse, deputatul Cristina Iurișniți a condamnat astăzi printr-un comunicat de presă incitarea la violență și violență sexuală din postările unui vlogger controversat, însă cu influență în rândul adolescenților: Alexandru Bălan sau ”Colo” pe numele său din online,

Discursul său dintr-o postare făcută pe canalul său de Youtube, care cu greu poate fi reprodus este cu atât mai periculos cu cât majoritatea audienței respectivului vlogger este formată din adolescenți, care pot fi foarte ușor influențați. Acest tip de limbaj aduce atingere demnității fetelor și femeilor și promovează, perpetuează un flagel criminal în România – violența asupra fetelor și femeilor. Este nu doar reprobabil, ci şi ilegal! Este inadmisibil ca persoane publice, cu un public larg în mediul online, să incite la săvârșirea de infracțiuni de violență pe criterii de gen. Acest derapaj nu poate rămâne nepedepsit și salut sesizarea autorităților în legătură cu acest caz.” spune Cristina Iurișniți.

Deputata USR spune că tinerii români sunt vulnerabili la astfel de discursuri, mai ales că  elemente privind egalitatea de șanse și de gen nu sunt abordate în zona școlii iar ”informațiile lor privind relațiile cu celălalt sex provin din mediul informal și nu din sistemul de învățământ.”

Cristina Iurișniți spune inclusiv că modul în care s-au raportat o parte din parlamentari la legea educației sexuale în școli și amendamentele aduse cu transformarea educației sexuale în educație pentru sănătate transmite un mesaj: ”Dincolo de efectele modificării legii privind educația sexuală, votul de ieri din Parlament transmite un mesaj de toleranță, de permisivitate privind violența asupra femeilor, infracțiunile de hărțuire și hărțuire sexuală, de viol. Acestea trebuie aspru sancționate atât la nivel social, comunitar, cât și legal – iar creșterea pedepselor pentru astfel de fapte nu mai este doar o necesitate, ci o urgență”  dar și că ”în calitate de președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse, voi reacționa ferm, voi condamna public și sesiza de îndată toate declarațiile publice care incită la ură, discriminare și violență de orice tip, aducându-le rapid la cunoștința instituțiilor abilitate”.

Pe lângă inițierea legii educației pentru sănătate, care prevedea ore de educație sexuală, Cristina Iurișniți a depus în Parlament și o inițiativă legislativă cu privire la definirea și pedepsirea ca atare a violenței cibernetice.

Vloggerul Colo, un personaj cu 850 de mii de fani pe youtube este în centrul unui scandal mediatic după ce a postat un clip în care susținea că, în cazul fetelor de 15 -16 ani, care se îmbracă sumar, violul ar putea fi justificat măcar parțial. Vloggerul este acum cercetat de poliție pentru instigare la violență în spațiul public

Share.

About Author

Lasă un comentariu