Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR i-a cerut președintelui să nu promulge modificările făcute recent la legea educației sexuale. Ce spune Cristina Iurișniți despre legea inițiată de ea și ciuntită de parlamentari

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parlamentarii USR i-au trimis  o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi cer să nu promulge propunerea de modificare a legii Educației care a fost votată miercuri de Parlament cu țintă către educația sexuală, care  face obiectul unei alte legi, 45/2020  inițiată de deputatul Cristina Iurișniți și să o trimită către reexaminare. Parlamentarii USR susțin că este de neacceptat că prin modificarea votată se aduce atingere dreptului elevilor la educație.

Reamintim că în data de 3.06.2020 s-a votat o modificare la legea 45/2020 privind Educația sexuală, adaptată vârstelor conform programei aprobată de Ministerul Educației încă din 2004, inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți, în urma căreia orele de Educație vor avea loc doar la cererea părinților. În consecință, USR transmite că a fost limitat accesul elevilor la programele și activitățile de Educație pentru sănătate și educație sexuală.

Considerăm că s-a adus atingere dreptului constituțional la învățătură al elevilor prin faptul că o mare parte dintre aceștia nu vor mai putea beneficia de informări corecte și avizate din partea autorităților și instituțiilor publice cu privire la Educația pentru sănătate. Este esențială informarea corectă și completă a părinților, însă ar fi excesiv ca de acordul părintelui să depindă accesul la educație al copilului.”, susțin deputații grupului parlamentar al USR în scrisoarae trimisă președintelui Iohannis.

Modificarae reclamată de grupul USR s-a petrecut în Parlament miercuri  când un grup format din parlamentari PSD și PNL, între care deputatul de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău a inițiat și a reușit să impună eliminarea sintagmei “educație sexuală” și înlocuirea acesteia cu “educație sanitară”. și a condiționat accesul copiilor la aceste ore de acordul părintelui sau tutorelui legal.

Cum comentează inițiatoarea legii ciuntite

Deputatul Cristina Iurișniți spune i-a cerut președintelui, împreună cu colegii USR să remedieze ce s-a întâmplat în Parlament și să retrimită legea spre reexaminare la Parlament:  ” Împreună cu grupul parlamentar Uniunea Salvați România din Camera Deputaților am solicitat Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, ca în temeiul prerogativelor constituționale pe care le deține, să nu promulge actuala propunere de lege care a fost votată de Parlament în data de 3 iunie 2020, prin care se aduce atingere dreptului elevilor la educație.Am solicitat Președinției să apeleze la unul dintre remediile juridice pe care textul constituțional le permite în vederea evaluării constituționalității și temeiniciei prezentei modificări legislative. Uniunea Salvați România consideră că o reexaminare a legii este esențială” spune Cristina Iurișniți.

Share.

About Author

Lasă un comentariu