Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Grindina și aversele de ploaie au făcut praf culturile în Pintic. Ce spune prefectul despre evaluări și acordarea despăgubirilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Plole în aversă, grindina și inundațiile care s-au ținut lanț au făcut pagube serioase în localitățile din județ. Parva, Teaca și Pintic sunt printre comunele cu cele mai afectate localități de fenomenele meteo și hidrologice de cod galben și portocaliu din această săptămână.

O comisie specială de evaluare constituită de prefectul Stelian Dolha a fost în teren toată săptămâna pentru bilanțul pagubelor, în baza cărora se vor cere bani de la Guvern pentru despăgubiri.

 Parva, lovită de precipitațiile torențiale în 14 iunie a contabilizat inundări de subsoluri de imobile, dislocări de elemente constructive, eroziuni de acostament, alunecări de teren, inundări și depuneri de aluviuni pe culturi agricole, colmatări, cedări de maluri, precizează un comunicat de presă al Instituției Prefectului.

Cu o zi înainte, în 13 iunie în Zagra, fenomenele hidrometeorologice au afectat localitățile Perișor, Zagra și Suplai iar comisia constituită de prefect a contabilizat : ”  inundări la nivelul subsolului mai multor imobile, eroziuni de acostament, colmatări de platforme de drum și distrugeri de acostament”

La  Pintic, comuna Teaca căderile de grindină și viiturile au distrus culturile de pomi fructiferi, iar peisajul surprins în fotografii arată apocaliptic. Prefectul Stelian Dolha a ajuns vineri  împreună cu comisia de evaluarea  a pagubelor în  zonele afectate: ” În localitatea Pinticu, culturile au fost puternic afectate de cantitățile însemnate de precipitații, căderile de grindină și viiturile cu nivel remarcabil din 16 iunie (foto și video). Au fost înregistrate și pagube la un bazin de acumulare, precum și colmatări și spălări de drum” precizează comunicatul de presă.

Și  în comuna Matei, comisia mixtă a constat în localitățile Matei și Fântânele pagube în rândul culturilor agricole, spălări de drum, de acostament și colmatări de acostament, depuneri de aluviuni și inundări la nivelul subsolurilor unor imobile, precizează comunicatul de presă.

Cum se ia decizia acordării despăgubirilor

Prefectul a explicat într-o emisiune realizată de Bistrița Express cum funcționează procesul de acordare a despăgubirilor și ce etape trebuie parcurse în localitățile cu probleme:

Share.

About Author

Un comentariu

  1. In mediul rural este evidentă nevoia de investitii in lucrări de îmbunătățiri funciare care au fost neglijate timp de peste 30 de ani. Acest gen de lucrari are ca scop prevenirea si combaterea consecințelor nefavorabile ale acțiunii factorilor climatici asupra terenurilor agricole și asigurarea folosirii pământului în condiții de eficiență și productivitate sporită.
    Dintre acestea, cele mai importante sunt lucrările de prevenire și combatere a eroziunii solului lucrări care au rolul de a proteja solul împotriva acțiunii mecanice a apei și a vântului, categorie în care intră regularizarea cursurilor de apă, inclusiv a torentilor, terasarea terenurilor in pantă, desecarea și drenajul terenurilor cu exces de umiditate.

Lasă un comentariu